Коли патрульним не можна штрафувати п’яних водіїв: суд виніс рішення

Одне з найсуворіших покарань за порушення за порушення Правил дорожнього руху (ПДР) встановлено в Україні за керування транспортним засобом під впливом алкоголю. Водночас існують випадки, коли сідати за кермо напідпитку можна. Принаймні, карати за це водія поліції не можна.

Такий висновок можна зробити з рішення Полтавського апеляційного суду у справі №541/1511/22. У ньому йдеться про те, що житель Миргорода був зупинений патрульними під час пересування містом у комендантську годину на автомобілі ВАЗ 21063. У чоловіка було виявлено ознаки алкогольного сп’яніння, що підтвердило обстеження приладом Drager. Поліцейські склали щодо чоловіка протокол за ст. 130 КУпАП, а суд першої інстанції покарав штрафом у 17 тисяч гривень і позбавленням прав на рік.

Водночас в апеляції з’ясувалося, що автомобіліст не збирався сідати за кермо у нетверезому стані і був змушений піти на грубе порушення. Уже будучи в нетверезому стані в період дії комендантської години, він отримав від своєї знайомої прохання відвезти її до хворої матері. Жінці раптово стало зле, а швидка медична допомога могла не встигнути до неї на виклик. До того ж пенсіонерка була не в змозі відчинити медикам двері, а ключі від квартири були тільки в доньки.

У підсумку суд дійшов висновку, що чоловік пішов на порушення закону вимушено, заради порятунку життя і здоров’я людини. У порядку ст. 18 КУпАП дії водія було визнано крайньою необхідністю.

Джерело Today.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти