Юрист пояснив, що водієві категорично заборонено робити, якщо авто зупиняє поліція

Є низка вичерпних причин, через які поліція може зупинити автомобіль. Найчастіше це стосується обґрунтованих підозр у скоєнні водієм або його пасажирами будь-якого правопорушення, а також створення загрози оточуючим, зокрема через несправність транспортного засобу. При цьому є низка речей, які робити в цій ситуації водіям заборонено. Юрист компанії “Приходько та партнери” Дмитро Зал розповів, як не можна поводитися під час спілкування з патрульними.

Він наголосив, що водії мають право дізнатися причину їхньої зупинки. Але навіть якщо поліцейський відмовляється її назвати і поводиться неналежним чином, не варто влаштовувати скандал. У будь-якій ситуації краще зберігати спокій і бути ввічливим, водночас давши поліцейському зрозуміти, що свої права ви знаєте і будете відстоювати.

Категорично не можна намагатися уникнути зупинки або, ще гірше, втекти від поліції. Поліцейських потрібно ввічливо попросити представитися, пред’явити службові посвідчення і пояснити причину та підстави зупинки. Якщо є можливість, фіксуйте процес спілкування шляхом відеозйомки.

За наявності необґрунтованих претензій до себе з боку поліції або неадекватної поведінки правоохоронців, загострювати конфлікт не потрібно. Слід звернутися зі скаргою на його дії на лінію “102”, а надалі оскаржити їх в адміністративному або судовому порядку, пояснює юрист.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти