Українцям може стати невигідно їздити на авто з ГБО

На ринку України може виявитися дефіцит автомобільного газу в цьому травні, передає «Твоя МАШИНА» .

Основною причиною дефіциту стане невизначеність навколо обсягів «Роснєфті». Компанія поставляє 35 тис. тонн газу щомісяця з 2017 року. У квітні спостерігається нестача поставок, значить, в травні ресурсів майже не буде.

Також очікується, що зменшить поставки в Україну Мозирський НПЗ, який йде на ремонт. Скоротить продажу також Речицький ГПЗ.

Пермський НПЗ «Лукойлу» теж чекає ремонт, тому поставки в травні зменшаться з 15-17 до 8-10 тис. тонн.

Поповнювати відсутні ресурси Україна буде з Заходу, Білорусі та з спотового ринку РФ.

Найпростіше здійснювати поставки по морю, але в цей раз з цим будуть проблеми. Справа в тому, що скласти контракти треба вже найближчим часом, але без інформації про розмір поставок цього зробити не можна.

Сухопутний імпорт через західний кордон також розглядається. Під час максимально вигідних цін на цьому напрямку він приносив до 20 тис. Тонн, але це можливо тільки при тривалому арбітражі. Зараз, за ​​наявними даними, трейдери в Польщі не планують закупівлю значущих обсягів для переорієнтації в травні.

Невеликі обсяги можна буде перевозити з білоруських «Трансекспедиція» і «Газенерджіхіма». Однак поки у них немає ресурсів для України, і незрозуміло, чи з’являться до травня.

Також можна розглянути закупівлю на спотовому ринку РФ. У найактивніші місяці таким чином імпортувалося близько 15 тис. Тонн.

Навіть в кращому випадку дефіцит все одно складе близько 20%. Зростання цін поки не відбувається завдяки залишкам, які збереглися в достатній кількості. Однак, за прогнозами, далі вартість може збільшитися на 50-60 доларів.

Хоча вгадати події зараз складно. Можна згадати 2017 рік, коли гостра нестача ресурсів призвела до зникнення газу в роздробі і ажіотажна складова в ціні перевищила $ 300 / т.

Джерело auto-portal.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти