На українських заправках може з’явитися новий вид палива

Кабмін може зобов’язати АЗС розбавляти бензин біопаливом.

З травня цього року вміст біоетанолу в паливі буде не менше 5%. Дизельне паливо поки не підпадає під це правило.

Як заявив керівник Державної служби з енергоефективності Костянтин Гура, основна мета даної ініціативи – створити законодавчий механізм для розвитку конкурентного ринку і використання біоетанолу та біокомпонентів на транспорті в Україні. За його словами, цей законопроект важливий з наступних причин:

в 2020 році Україна заплатила 3,8 млрд доларів за імпорт нафти і нафтопродуктів;
Нафтопродукти займають перше місце в основній структурі імпорту України.
Загальна виробнича потужність «Укрспирту» становить близько 110 тисяч тонн біоетанолу в рік, які є інертними.

Однак експерти як і раніше скептично ставляться до затвердженого документу.

«Чи пропонується звільняти від податків автомобілі з паливною сумішшю E85 (етанол)? Якщо немає, то є великі сумніви в масовості споживання. А без нього не буде ринку біоетанолу », – прокоментував економіст і експерт з енергоефективності Ігор Черкашин. У свою чергу, виконавчий директор Асоціації «Укрбіоетанол» Тарас Ніколаєнко зазначив, що наступним кроком має стати обов’язкове додавання біологічних компонентів в дизельне паливо.

“Для України цей закон створює внутрішній ринок обсягом всього 75 тисяч тонн, тому що компроміс з трейдерами був поступовим”, – додав експерт.

Самі постачальники, м’яко кажучи, не задоволені зобов’язанням «розбавляти» паливо. За даними Української нафтогазової асоціації (НАУ), вартість біоетанолу набагато дорожче бензину, а це означає, що це призведе до підвищення цін на паливо для споживачів.

«Чесні і законослухняні компанії, що працюють на паливному ринку, зазнають значних фінансових втрат у порівнянні з тіньовими компаніями. Для вирішення цієї проблеми ринок повинен позбутися нелегальної складової », – заявили в НАУ. Вони також додають, що на впровадження таких нововведень йде близько двох років.

Джерело hvylyna.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти