Фантомні поліцейські патрулі в Україні оголосили поза законом

З початку цього року в Патрульній поліції України з’явилися приховані, так звані фантомні патрулі на дорогах. Однак насправді такі екіпажі незаконні.

Основне завдання фантомного патруля – фіксувати порушення ПДР на ходу в одному і протилежних напрямках, за допомогою спецтехніки в автомобілях. Зовні такі автомобілі нічим не примітні, їх можна помітити тільки тоді, коли поліція зловить водія на перевищенні швидкості, включає мигалки і змушує його зупинитися.

Зараз в Україні працює чотири таких патруля. Всі вони пересуваються на кросовери Skoda Kodiaq. Але повернемося до самої проблеми. На своїй сторінці в Facebook заступник голови Координаційної ради Національного форуму з безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв написав, що стаття 40 Закону «Про національну поліції» передбачає, що інформація про будь-яких засобах фіксації порушень повинна бути розміщена на видному місці. Під цей опис фантомні автомобілі ніяк не підходять, а саме обладнання на машинах не видно, так як вони сховані в салоні.

З одного боку, будь-який водій повинен бути проінформований про те, що на його маршруті фіксуються порушення, а приховані патрулі позбавляють його такої можливості. Однак поліція може запросто заперечити: хоча б послатися на те, що камери в спецтехніки ніхто ховати не збирається і якщо підійти до машин, то їх легко можна помітити. Особливо якщо врахувати, що на стеклах немає тонування.

Джерело mmr.net.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти