Гаубиця Dita: суперсучасна САУ може прийти до України

Україна веде переговори про постачання нашим збройним силам самохідної гаубиці Dita, представленої на закритій виставці озброєнь лише рік тому.

Самохідна гаубиця Dita виробництва чеської компанії Excalibur Army продовжує концепцію своїх попередниць vz. 77 Dana та ShKH Zuzana, які проектувалися та вироблялися на території колишньої Чехословаччини.

Новинку відрізняє насамперед нова сучасна гармата натовського калібру 155 мм зі стволом завдовжки 45 калібрів. Ніяких інших подробиць про власне знаряддя офіційно немає, але схоже, що це той самий ствол і та сама казенна частина, що й у ShKH Zuzana. Тим не менш, є докладна інформація про другу принципову особливість цієї САУ – повної автоматизації зарядки та наведення.

Бойовий розрахунок у складі двох осіб працює у передній кабіні, яка, до речі, захищена хоч і легкою, але бронею. Власне, за потреби touch-screen планшет управління можна забрати з кабіни і продовжити ведення вогню з більш надійного укриття.

Механізована система зарядки САУ Dita дозволяє робити 5 – 6 пострілів за хвилину, і цей темп не спадатиме через втому заряджального та підносника снарядів, ворожих обстрілів або через негоду.

Ще одна особливість чеської САУ Dita – у малому часі на підготовку до бою після маршу та на згортання вогневої позиції після виконання завдання. На кожну операцію йде менше 60 секунд, і це також підвищує так звану живучість бойової машини на полі бою.

А ключовою перевагою нової артсистеми з Чехії експерти називають її вміння також наводитися на ціль за допомогою єдиної системи управління боєм – зокрема, з використанням дронів. Це збільшує точність стрільби до максимально можливої. Додамо, що “Діта” може похвалитися великою далекобійністю, принаймні виробник заявляє відстань 39 км.

Варто зазначити, що башту САУ Dita можна встановити, наприклад, на шасі українського КрАЗ-7634НЕ 8х8, який вже добре знайомий українським військовим. Це дозволить здешевити зазначену артсистему та зробити її більш масовою.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти