Словацька гаубиця Zuzana калібром 155: технічні характеристики

Ідея використання шасі від комерційних вантажівок для створення армійської техніки виникла не вчора. Не була вона новою і тоді, коли чехословацькі конструктори взяли для своєї самохідки Zuzana базу Tatra 815 у варіанті 8х8. З дуже незвичайної вантажівки вийшла дуже незвичайна бойова машина. Спочатку це була ShKH vz. 77 Dana, а після заміни гармати на більш сучасну натовську 155-міліметрову зброю машині змінили ім’я на ShKH vz. 2000 Zuzana.

Гаубиця стоїть просто неба, але з обох боків змонтовані дві кабіни – у лівій сидить навідник, у правій – зарядний. За спиною першого розташовані заряди гаубиці, за спиною правого – снаряди (гармата має боєприпаси роздільної зарядки). На версії Dana в лівій кабіні тандемом (один за одним) сиділи двоє артилеристів, адже екіпажу було на одну людину більше. Водій та командир машини сидять у передній кабіні – низькій, двомісній та броньованій.

На розгортання самохідки до бою після маршу потрібно дві хвилини часу, а ось знятися з вогневої позиції вона може швидше – за хвилину. Стріляти з коліс така артсистема не може: для точного ураження мети потрібно висунути три гідравлічні опори в задній частині.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти