Випишуть штраф, заберуть авто або посадять за ґрати: в Україні жорсткіше перевірятимуть водіїв на алкоголь

Україна впроваджує більш жорсткі правила перевірки водіїв, яких підозрюють у керуванні транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння. Новий протокол передбачає проведення огляду водіїв, які можуть бути під впливом лікарських препаратів, з використанням відеофіксації на місці зупинки їхнього автомобіля.

Тарас Мельничук, представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді, повідомив про це в офіційній заяві. Рішення про зміну процедури фіксації водіїв у стані сп’яніння було прийнято на засіданні міністрів.

Згідно з оновленими правилами, патрульні поліцейські мають фіксувати огляд з використанням нагрудної камери під час зупинки транспортного засобу. Запис буде приєднано до матеріалів справи або протоколу відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

У випадках, коли запис на камеру неможливий, огляд все ще має проводитися у присутності двох свідків. Однак знайти двох свідків у випадку порушення правил дорожнього руху не завжди можливо, особливо у віддалених районах або в нічний час з низькою інтенсивністю руху. Щоб вирішити цю проблему, нововведення наголошують на необхідності забезпечення поліцейських спеціалізованою технічною установкою, яка дозволить фіксувати відеодокази в різних погодних умовах і в будь-який час доби.

Щодо покарань за керування у стані алкогольного сп’яніння, українське законодавство встановлює межу алкоголю в крові водіїв – 0,2 проміле, що фактично є майже нульовим рівнем. Водії, у яких рівень алкоголю перевищує цю межу, підлягають штрафу, можуть втратити водійські права або бути ув’язненими.

Починаючи з 2023 року, встановлено кілька видів покарань за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння в Україні. Перша порушення передбачає штраф у розмірі 17 тисяч гривень та вилучення водійського посвідчення на один рік. Для повторних порушень штраф збільшується до 34 тисяч гривень, а права вилучаються на три роки. Якщо водій двічі протягом року порушує закон про керування у стані алкогольного сп’яніння, йому доведеться сплатити штраф у розмірі 51 тисячу гривень, провести 15 діб у в’язниці і бути позбавленим права керувати автомобілем протягом десяти років.

Джерело informator.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти