Навіщо водії стукають ногами по колесах перед тим, як вирушити в дорогу

Колись давно мало не кожний шофер перед тим, як вирушити в дорогу, обходив свій автомобіль і стукав ногою по колесах. Деякі водії роблять так досі. Що це – звичка, чи дія, яка має практичне значення? У цій статті ми розповімо, навіщо насправді водії перед тим як сісти за кермо стукають ногами по колесах.

З чого все почалося

У минулому столітті водії вантажівок стукали ногами по колесах для того, щоб перевірити тиск в шинах. Це був простий і ефективний спосіб визначити, чи не потрібно підкачати шину. Такий метод перевірки тиску в покришках виник виходячи з їх конструкції (колеса мали додаткові камери).

Потім цей метод перевірки тиску шин взяли собі на “озброєння” власники легкових автомобілів. Але вони це робили ще з однієї причини – вважалося, що за допомогою такої перевірки можна визначити наявність люфту у ступичних підшипників, з-за чого збільшується ризик ДТП.

Потрібна така перевірка в наші дні?

Якщо у сучасного автомобіля проколоті безкамерні колеса, то це помітно візуально. Машина просто осідає під своєю вагою. Тому для перевірки тиску в шинах не треба стукати по них ногами. Досить просто подивитися.

Що ж стосується люфту ступичного підшипника, якщо він мінімальний, то постукуванням ногами по колесах його визначити навряд чи можливо. Якщо підшипник розбитий серйозно, то це відразу видно по машині.

Люфт потрібно відразу усунути на СТО. Для цього знадобиться допомога евакуатора, так як з такою проблемою вирушати в поїздку не можна.

Зараз стукати по колесам має сенс тільки водіям вантажівок зі спареними колесами. У таких машинах візуально практично неможливо визначити наявність проколу. Для інших автомобілістів це не має сенсу.

Втім, немає нічого поганого, якщо вранці власник легкового автомобіля обійде його і постукає ногою по колесах. Так у нього буде причина з усіх боків оглянути свою “ластівку”.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти