Пуско-зарядні пристрої для чого потрібні і як правильно вибрати

Автомобільні акумулятори за низької температури швидко втрачають свою ємність і збільшують ймовірність повного саморозряду. Усунути таку проблему здатний пуско-зарядний пристрій за рахунок здатності дотримуватись необхідних параметрів заряду. Він є зарядним пристроєм з опціональною функцією запуску двигуна. Призначений для заряду акумуляторів з робочою напругою 12/24 Вольт свинцево-кислотного та гелевого виконання. Безперебійна робота досягається за рахунок наявності захисту від короткого замикання, перевантаження та переполюсування. Його головна сфера застосування – це не тільки заряджання акумуляторів, але й можливість запустити двигун при його розрядці. ПЗП корисні автомобілістам, насамперед у холодну пору року, а також у різних штатних та позаштатних ситуаціях, та знаходять застосування на станціях технічного обслуговування та в автосервісах.

Для чого потрібні автомобільні пуско-зарядні пристрої?

634eb0b3d2e0b.jpeg

Пуско-зарядні пристрої (ПЗП) для автомобіля – це невеликий прилад, який має достатню потужність, а також спеціальну систему підключення, що захищає користувача та автомобіль від неправильного підключення полярності, короткого замикання та перенапруги. Прилади мають важливе призначення, це – запуск двигуна транспортного засобу, у якого акумуляторні стартерні батареї дуже слабкі. Крім того, пуско-зарядний пристрій для автомобільного акумулятора дозволяє здійснити підзарядку АКБ різної ємності, які мають номінальну напругу 24 або 12 Вольт, тобто тих, які встановлені на вантажних або легкових авто. Основною перевагою автомобільного пуско-зарядного пристрою є унікальна система інтелектуального вибору та встановлення зарядного струму протягом усього циклу заряду. Завдяки цьому користувачу не потрібно постійно стежити за процесом заряджання та самостійно регулювати струм, а також не потрібно досконально вивчати технічні параметри акумуляторів, які ви заряджатимете – пристрій самостійно визначить, який струм найкраще підходить для заряджання конкретного АКБ.

Які бувають пуско-зарядні пристрої для акумулятора?

634eb0b3d26d1.jpeg

Найчастіше труднощі із запуском двигуна виникають у тих автовласників, які тривалий час використовують акумулятор без необхідної підзарядки. Пускові установки виконують функцію «пожвавлення» акумулятора і можуть використовуватися в якості періодичної зарядки акумулятора. Особливо актуальне їх використання взимку, коли стартерні акумулятори через низьку температуру розряджаються набагато швидше. Усі пуско-зарядні пристрої для автомобіля за принципом роботи прийнято поділяти на три види. Кожен з них має свої недоліки та переваги:

  • Імпульсні пристрої перетворюють імпульсну напругу. До переваг відносять: високий ККД (90% і вище), надійність, невелику вагу, захист від коротких замикань та бюджетну ціну. З недоліків виділяють низьку ремонтопридатність, а також схильність до поломок через неправильне підключення полюсів або перепадів напруги;
  • Трансформаторні. Вони потужні і можуть завести двигун, навіть якщо заряд акумулятора на нулі. У таких ПЗП завжди є стабілізатор, який забезпечує надійність, але знижує ККД. Ще один мінус – великі габарити;
  • Інверторні. Використовуються для заряджання акумуляторних батарей бензинових та дизельних двигунів автомобілів, а також човнів та мотоциклів. Режим заряду регулюється спеціальною ручкою та відображається на дисплеї, що дозволяє виставити точний показник.

Ознайомившись з наведеними вище пуско-зарядними пристроями, тепер ви знаєте, які з них використовуються в тих чи інших випадках для обслуговування акумуляторів транспортних засобів.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти