Водіїв попередили про серйозні труднощі і незаслужені штрафи

Запуск системи відеофіксації порушень ПДР (закон вступить в силу у вересні) для багатьох сотень водіїв обернеться величезними проблемами, навіть якщо вони нічого не будуть порушувати. Їх принесуть «автомобілі-клони», штрафи з яких будуть надходити на ім’я законослухняних автомобілістів. Юристи кажуть, що «відбитися» від них можна, але велика ймовірність, що поки поліція буде шукати порушника, вас будуть «наздоганяти» все нові і нові зароблені ним штрафи. Ми дізналися про оптимальний алгоритм дій в цій ситуації.

Перші кроки після «атаки клонів»

Отже, уявімо – ви отримали постанову про штраф, при цьому точно впевнені, що ви в той день в тому місці були, а, можливо, і взагалі не сідали за кермо. Значить, велика ймовірність, що вас підставляє «клон». Щоб оскаржити штраф, потрібно довести, що в момент фіксації порушення автомобіль був в іншому місці.

Як пояснив адвокат Іван Ліберман, водієві доведеться вирішувати відразу три проблеми.

Домагатися відкриття кримінальної справи стосовно «клона»

Перш за все, потрібно терміново йти в поліцію або прокуратуру і писати заяву про відкриття кримінального провадження по підробці документів. Як тільки виробництво буде відкрито, потрібно отримати виписку про це з ЕРДР. З нею потрібно звертатися в суд з проханням зупинити провадження про притягнення до адмінвідповідальності у зв’язку з тим, що відкрито кримінальне провадження за цим же фактом, предметом спору якого є один і той же автомобіль.

Захистити себе від несправедливого протоколу

Далі – йти до суду (бажано в той же день), куди водія викликають в зв’язку зі штрафом, і заявляти про нові обставинах.

«Потрібно дати суду письмове пояснення, де би мовити,« я там-то і тоді-то ні, це підтверджується такими-то документами ». І потрібно заявити клопотання: «Прошу додати до матеріалів адмінсудочинства виписку з ЕРДР і як мінімум припинити адмін виробництва в зв’язку з відкриттям кримінальної. Суд виносить постанову про закриття (або призупинення) адміністративного провадження в зв’язку з тим, що є ознаки кримінального правопорушення, а саме – підробки документів, втручання у вузли і агрегати транспортного засобу, оскільки, з великою ймовірністю, фотографія, прикріплена до протоколу про адмінпорушення, не буде відповідати вашому автомобілю. Адже одна справа, «клонований» номерний знак, інша справа – перебитий номер кузова, а тим більше, якщо це інша модель автомобіля «, – говорить Іван Ліберман.

В майбутньому – «відбиватися» від інших протоколів

Дуже ймовірно, що «клон», що вже приніс вам штраф, буде отримувати їх і в майбутньому. Це неприємний факт, який доведеться враховувати законослухняному водієві. Хоча, по ідеї, якщо поліція візьме «клона» на замітку, то кожне його нова поява перед дорожніми камерами (не кажучи вже про порушення ПДР) лише прискорить його упіймання.

Як довести, що ваш автомобіль був в іншому місці?

Найнадійніший на перший погляд аргумент про невинність – довести, що в момент порушення ви були в іншому місці. Але тут є тонкощі.

Наприклад, в штрафі сказано, що порушення було вчинене в Запоріжжі, а ви в той момент були в якомусь іншому невеликому селищі чи селі. В такому випадку можна взяти довідку в місцевій раді про те, що в такий-то день ви зі своїм транспортним засобом перебували на їх території.

Інша справа, якщо ви живете в місті-мільйоннику на кшталт Києва, а «клон» порушив правила там само. І тут, найчастіше, ви можете навіть не бути знайомими з сусідами по під’їзду, не кажучи вже про те, щоб за вас вступився глава сільради.

«У такому разі можете покластися на статтю 34 Конституції «Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб – на свій вибір ». Значить людина може прийняти письмове пояснення від двох-трьох своїх знайомих, які не є його родичами. Тобто, підходите до знайомого, який бачив вас в той день, і просите його написати пояснення: «Судді такому-то. Я Іван Іванов, бачив Петра Петрова в такий-то день, в такий-то період часу. Він був поруч зі мною, робив те-то. Він не міг керувати транспортним засобом. А транспортний засіб я особисто бачив там-то ». Ці пояснення потрібно докласти до матеріалів про адмінпорушення. І бажано, щоб люди, які їх писали, прийшли в суд і сказали, що можуть підтвердити, що вони їх писали, і що це правда», – радить в коментарі адвокат Іван Ліберман.

Як спрацювати на випередження

Автоюрист сподіваються, що до моменту реального запуску системи відеофіксації у поліції буде механізм «відсіювання» порушень, скоєних автомобілями «двійниками».

«Потрібно згадати, що ще два роки тому, коли відеофіксація вперше демонструвалася в тестовому режимі, в поліції сказали, що одним із завдань відеофіксації якраз і буде виявлення« клонів ». Адже камери стоять по всій країні, і якщо в короткому проміжку часу один і той же автомобіль фіксується в дуже віддалених місцях, це є приводом зрозуміти, що з автомобілем щось не те», – нагадує Автоюрист Богдан Глядик.

Він також звертає увагу, що, хоч поки зараз точно і не відомо, як буде працювати система, можливий варіант самому робити запити, фіксувався чи ваш автомобіль камерами спостереження в іншому місці одночасно з тим, як на порушення був спійманий «клон».

А поки що у власників автомобілів є можливість спрацювати на випередження, перевіривши, чи не їздять чи в Україні їх клони. Опосередковано таку можливість дає сайт МТСБУ, де, в розділі «Перевірка дійсності поліса» можна дізнатися, чи є в базах страховиків інші автомобілі з такими ж номерами, як у вас.

Іноді такі пошуки можуть дати вражаючі результати. Наприклад, в березні 2018 року Autonews.ua по одному держномеру знайшли відразу три (!) автомобілі-клони, застраховані у різних страховиків. Більше того – у всіх автомобілів зазначений один vin-код!

Думка про те, що навряд чи одна людина стала б тричі страхувати свій автомобіль наштовхує на висновок, що два автомобіля (а може і всі три) є «клонами». Як бачимо, такий метод більш ніж дієвий, за умови, що господар «двійника» потім офіційно його застрахував.

Джерело: autonews.ua

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти