Стали відомі нові правила паркування в Україні

За неправильне паркування невдовзі штрафуватимуть власників авто. Очікується і поява спеціальних інспекторів. І це далеко не всі нововедення, які мають покласти край хаотичному паркуванню на вулицях українських міст.

На початку цього тижня стало відомо, коли ухвалені парламентом і підписані президентом України нові правила паркування авто, набудуть чинності: закон уже опублікували у газеті Голос України, а це означає, що вже за 180 днів, тобто 27 вересня, документ набере чинності, передає DW.

Серед найпомітніших нововведень – запровадження фото- та відеофіксації порушень, чіткий перелік підстав для евакуації авто порушників, запровадження інституту інспекторів з паркування та покладання відповідальності не лише на водіїв, але й на власників авто. Одночасно міста отримають можливість за власним бажанням створити автоматизовані системи контролю оплати парковки.

У пояснювальній записці до ухваленого законопроекту його автори обґрунтовують необхідність нових правил тим, що водії не сплачують послуги з паркування, нехтують вимогами паркувальників, та нахабно залишають свої авто на тротуарах та вулицях, що створює проблеми для законослухняних водіїв, пасажирів та перехожих. Це підтверджує і статистика. Згідно з інформацією українського Держстату, в середньому до відповідальності за несплату за паркування притягалося менше одного порушника на день, а сума сплачених штрафів не перевищувала 51 гривні на добу.

Тарас Гук, представник громадської організації LEAD office, яка підтримує розвиток органів правопорядку, нарікає, що старі правила дозволяли водіям нехтувати оплатою, або майже безкарно залишати авто там, де паркуватися заборонено. «Зараз за боротьбу із цими досить дрібними порушеннями відповідають лише поліцейські, яких, по-перше, мало, а, по-друге, вони дуже обмежені у своїх повноваженнях», – пояснює він і додає, що штрафують лише мізерну кількість порушників, яким «не поталанило» трапитися правоохоронцям на очі, а процедура евакуації потребує постійної присутності поліцейських на місці.

Та вже з осені до правоохоронців приєднаються і органи місцевого самоврядування, які отримають змогу наймати інспекторів з паркування. Ті ж уповноважені займатися фіксацією порушень, зазначає співзасновник громадського об’єднання «Рада з урбаністики Києва» Григорій Мельничук. На думку активіста, на сьогодні у Києві та інших містах України відсутня ефективна система оплати паркування. Тому Мельничук вітає очікуванні нововедення. «Поява інспекторів з паркування, що матимуть право накладати штрафи та фіксувати порушення за допомогою відповідної техніки, натомість, відповідатиме європейській практиці», – каже Мельничук.

Можливість документувати порушення без присутності водіїв, лише за допомогою фото- та відеофіксації, є серед найважливіших переваг нових правил, впевнений Гук. Це відкриває шлях до покарання водіїв, які досі звикли виходили «сухими із води», каже Мельничук. І це на додаток до традиційного режиму, коли поліцейські особисто спілкуються із порушниками, а також до режиму автоматичної фіксації, який поки залишається справою віддаленого майбутнього.

Утім, поки не ясно, чи буде цей метод лише на озброєнні муніципальних інспекторів, чи його зможуть застосовувати також і співробітники поліції. Повідомлення про штраф, зафіксований у режимі фото- або відеозйомки, залишатимуть на лобовому склі та протягом трьох днів надсилатимуть рекомендованим листом на адресу власника автомобіля.

За словами Гука, ще більше свободи дій для покарання порушників правил паркування надасть і можливість притягати до відповідальності власників авто, а не водіїв, що погано припаркувалися. Це позбавить необхідності з’ясовувати, хто саме порушив правила, а штраф надійде власнику. «Ті ж будуть свідомі своєї відповідальності, навіть якщо і не самі перебуватимуть за кермом машини», – пояснює Тарас Гук.

Враховуючи особливості українських реалій, окремі негаразди можуть виникнути із автомобілями з іноземною реєстрацію. У цьому випадку штрафи накладатимуть на тих, хто, згідно з даними митниці, ввіз автомобіль на територію України. У разі, якщо йдеться про іноземця, про необхідність сплатити штраф йому повідомлятимуть при перетині українського кордону, а відмова від оплати штрафу може стати підставою для заборони на в’їзд в Україну.

Фактичні ж власники також відчують на собі посилення правил паркування. Гук пояснює, що евакуація відбуватиметься тоді, коли автомобіль суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу безпеці руху. «Щоби забрати авто, фактичний власник, у будь-якому разі, буде вимушений сплатити послуги евакуатора та зберігання на штрафному майданчику», – каже Гук.

Григорій Мельничук прогнозує, що отримування водіями штрафів та малоприємний процес повернення авто зі штрафних майданчиків, підвищить дисципліну водіїв, а отже у підсумку і ситуацію із хаотичним паркуванням в українських містах. «Ті рейди, що іноді проводяться поліцією, добре ілюструють, що це працює», – каже він і наголошує, що провідну роль має взяти на себе місцева влада.

Гук також впевнений, що за умови суворого виконання закону закону ситуація із паркуванням почне змінюватися швидко, можливо навіть протягом тижнів. Однак успіх залежатиме від ініціативності місцевої влади. Вона мусить протягом шести місяців закупити необхідну техніку, набрати та підготувати майбутніх інспекторів з паркування. «В українських реаліях може виявитися, що шести місяців на це вистачить далеко не в усіх регіонах, але рано чи пізно цей закон змінить ситуацію на дорогах на краще», – вірить Гук.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти