Чому українці розкуповують електромобілі?

У I кварталі 2018 року в Україну ввезли більше 1,7 тисячі електромобілів. Це в 3 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року. З чим пов’язані такі показники?

Головний фактор зростання імпорту електромобілів в Україні – скасування ПДВ, яка діє з 1 січня цього року. Це, з одного боку, спростило процедуру ввезення електрокарів в країну. З іншого, здешевило самі електромобілі. Вважає засновник блогу autogeek.com.ua Євген Муджирі.

Особливо, якщо говорити про преміум-сегмент, де економія на податок дозволяє до тієї ж Tesla Model X прикупити ще і старий Nissan LEAF за ті ж гроші, що до скасування ПДВ.

Продажі також зросли. Місцями пропозиція не встигає за попитом і деякі моделі або комплектації доводиться замовляти: залишати передоплату і чекати, поки вам привезуть електромобіль з-за кордону. Розширюється і асортимент. До невеликого переліку доступних на ринку електромобілів почали додаватися нові позиції: Chevrolet Bolt, новий Nissan LEAF і навіть Tesla Model 3, нехай і в єдиному поки екземплярі.

Поступово «прокидаються» і офіційні дилери: слідом за представленим торік Hyundai IONIQ на ринок ось-ось виведуть електрокроссовер Jaguar i-PACE і хетчбек Renault ZOE.

Якщо говорити про інфраструктуру, то сьогодні в Україні діє кілька досить великих мереж електрозаправок, які активно нарощують свою присутність у ключових місцях скупчення електромобілів.

Днями з’явиться ще один великий гравець – ДТЕК, який почне будівництво мережі швидких (потужних) зарядних станцій. Це додасть ще більшого імпульсу розвитку ринку електромобілів, оскільки навіть сьогодні деяких потенційних електромобілістів стримує від купівлі автомобіля на електротязі саме небажання стояти годинами на електрозаправках в очікуванні, поки батарея зарядиться до потрібної позначки.

Втім, ці страшилки не лякають тих, у кого є приватний будинок і доступ до звичайної розетки 220 вольт. Як показує практика, до 80% власників електромобілів заряджаються саме від домашньої мережі вночі, коли у власників звичайних автомобілів з двигуном внутрішнього згоряння машина просто марно простоює.

Джерело: autonews.ua

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти