Вперше показали дивовижний Chevrolet Bel Air із гаража Брежнєва (ФОТО)

У Харкові триває 4-й щорічний РетроЗльот. Цього разу захід відбувається на Арт-заводі Механіка.

На зльоті представлені і унікальні екземпляри, єдині в Україні, і легендарні авто, що відображають автомобільну історію XX століття.

Головною зіркою заходу став Chevrolet Bel Air 1955 року бірюзового кольору. Модель – яскравий представник стилю пін-ап, саме якому й присвячений цьогорічній ХАРЗ. В Харкові автомобіль показали вперше, повідомляє MMR.

“Як звичайні робочі штани “джинси” стали невід’ємною частиною культури, так “народний” автомобіль Chevrolet Bel Air став іконою стилю, – розповідає співорганізатор ХАРЗ, фахівець із ретро-техніки Олег Федоренков, відомий як Дядя Фара. – Машина нескінченно ремонтопридатна, у ній поєднуються відгомони плавникового стилю 1940-х. Є вже прагнення до космосу у вигляді літачків на капоті. Авто абсолютно модне у всі часи”.

За легендою автомобіль був у гаражі Леоніда Брежнєва, який отримав його у подарунок. Їздив на ньому вулицями Москви і на полювання. Хоча на думку Дяді Фари, Chevrolet — зовсім не машина для владних еліт. Це звичайна народна марка, прямий конкурент Ford. Щось на зразок “Москвича”.

“Його можна багато ремонтувати: зібрати масло, що розлилося, з піску, залити і їхати далі”, – каже Олег Федоренков.

Без перебільшення Chevrolet Bel Air здійснив революцію в автомобільному дизайні і став найбажанішою машиною для американців: і завдяки зовнішнім даним, і завдяки потужному 8 циліндровому двигуну. З машини для пенсіонерів і бідняків Chevrolet стали саме тим, чого хотіла Америка – свого роду молодіжним “Кадилаком”. З 1955 по 1957 виробили понад півтора мільйона машин.

“До цього Chevrolet були схожі на 21-у “Волгу”, а тепер- на “Чайку”, – розповідає власник авто Василь Панкратов. – Модель стала помітно ширшою, з’явилося панорамне скло. Машина стала бажаною для споживача: виглядала дорого, а коштувала дешево”.

Chevrolet Bel Air на багато років визначив стиль знаменитої марки. Одна з таких машин знаходиться в музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти