Санітарні автомобілі Богдан 2251 добре зарекомендували себе на Донбасі (ФОТО)

Масштабні навчання з розгортанням передової хірургічної бригади в безпосередній близькості до лінії фронту, що відбулися на Луганщині в районі проведення операції Об’єднаних сил, продемонстрували професіоналізм і можливості військових лікарів діяти в разі надходження великої кількості поранених – повідомляє мобільна прес-група ООС «Сєвєродонецьк».

На даний час у складі Об’єднаних сил розгорнуто десять передових хірургічних бригад, які працюють на фондах міських лікарень. Але у зв’язку з тим, що будь-якої миті бойова обстановка може швидко змінитися, лікарі повинні вдосконалювати елементи своїх дій в польових умовах.

За легендою навчань, на лінії розмежування спостерігається загострення ситуації. Ймовірне надходження великої кількості поранених. З метою надання кваліфікованої допомоги ближче до фронту з Сєвєродонецька вирушив медичний підрозділ для розгортання в польових умовах передової хірургічної бригади.

Одним із важливих питань навчання для військових медиків є оперативна евакуація пораненого до польового шпиталю. На цьому етапі використовуються санітарні автомобілі Богдан 2251. За сценарієм, хірургічне втручання бригада проводить у мобільній операційній, яку облаштовано в наметовому містечку. Всі лікарі тут діють за принципом так званої «золотої години». Це час від миті поранення і до операції. Вкластися в нього означає вберегти життя військовослужбовця.

– Під час евакуації пораненого з передової рахунок йде не на хвилини, а на секунди, тому передова хірургічна бригада розміщується на відстані від трьох до п’яти кілометрів від лінії зіткнення, де надаватиме лікарську допомогу, – пояснює начальник 59 мобільного військового госпіталю підполковник медичної служби Андрій Телефанко. – Це так би мовити міні-госпіталь з пунктом сортування та приймальним відділенням де фіксують особисті данні пораненого та проводять первинний огляд. Якщо він потребує оперативного втручання, його негайно передають на операційний стіл, аби врятувати життя.

За словами начальника Головного військово-медичного управління – начальника медичної служби ЗС України полковника медичної служби Ігоря Хоменка, що особисто спостерігав за ходом навчань, на даний час в районі проведення операції Об’єднаних сил передові хірургічні бригади діють виключно за стандартами НАТО, використовуючи хірургічну тактику «Damage Control» або тактику «Контролю ушкоджень».

Як повідомив начальник Головного військово-медичного управління, за підсумками навчань планується визначення додаткових потреб та внесення коректив у забезпечення хірургічних бригад, які зараз надають кваліфіковану медичну допомогу особовому складу Об’єднаних сил по всій лінії розмежування.

Джерело: Корпорація «Богдан»

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти