Чому закон Южаніної не вирішить проблему власників дешевих авто з ЄС

Незабаром Рада повинна остаточно ухвалити закон Ніни Южаніної, мета якого – здешевити розмитнення вживаних авто і остаточно вирішити питання нерозмитнених автомобілів. Однак, для деяких власників старих авто з Європи це не привід для радості. Чому, з’ясовував “Автоцентр”.

Справа в тому, що якщо новий закон і затвердять, у деяких власників виникне проблема “з іншого боку” – при спробі розмитнити авто йому може загрожувати штраф не тільки в Україні, за порушення строків ввезення, але в Європі – тій країні, де зареєстрований автомобіль.

Щоб поставити машину на облік в Україні, її потрібно спочатку зняти з реєстрації в Європі. Для цього не обов’язково брати сам автомобіль – досить мати при собі документи і номерні знаки. І ось вже на місці призначення, в поліції тієї чи іншої країни, можуть виникнути проблеми: якщо у транспортного засобу вичерпалася обов’язкова страховка хоч на один день, власнику безумовно загрожує штраф.

Наприклад, в Польщі розмір штрафу за відсутність поліса обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності (громадянки) або за відсутність поліса міжнародного страхування (зеленої карти) може становити 4000 злотих, тобто 1000 євро (при порушенні терміну на 2 тижні). А таких авто в Україні хоч греблю гати. Так, часто їх купують зі страховкою, але потім, після того як європеєць вже продав автомобіль, він знімає автомобіль із страхового поліса, оскільки в країнах ЄС ця послуга недешева. У кращому випадку продавець попереджає покупця про свої дії, в гіршому ж – взагалі нічого не говорить.

У підсумку, перед фактичним власником виникає дилема: заплативши 1000 євро, машина стане дуже дорогою (особливо якщо врахувати, що вона була куплена за 2-3 тис. євро), а віддати на брухт – шкода. І що робити в цій ситуації, сказати складно: кожен повинен вирішити для себе сам.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти