Що очікує український авторинок в 2020 році

Український авторинок сьогодні відчуває себе краще, ніж європейський. Хоча, і у нас, і у них 2019-й пройшов під девізом невизначеності. AUTO-Consulting з’ясував, чого очікують європейські автодилери від 2020-го.

Те, що наш авторинок відчуває себе краще європейського, – не перебільшення. У 2019-му, за даними AUTO-Consulting, вітчизняний авторинок зріс на 14%.

У той же час, ринок ЄС показав спад на 0,04%, а західноєвропейський – на 0,7%.

За словами європейських експертів, увесь 2019 рік пройшов для ринку ЄС під гаслом невизначеності. Це було пов’язано з Brexit, імпортними тарифами і тривалими наслідками Всесвітньої узгодженої процедури випробувань легкових автомобілів (WLTP), яка показала реальне споживання палива і шкідливих викидів деяких моделей авто.

У 2020-му аналітики прогнозують, що європейські продажі знову впадуть. LMC Automotive очікує їх зниження в Західній Європі на 1%.

Ще більш категоричні аналітики Moody’s. Вони прогнозують, що в 2020 році продажі в Західній Європі впадуть на 3%. Фактори уповільнення ринку включають невизначеність навколо Brexit і ослаблення макроекономічного середовища, особливо в Італії та Іспанії. Таким чином, європейський ринок в 2020-му повернеться до обсягів 2017 року.

В агентстві IHS Markit прогнозують 2-відсоткове зниження продажів в ЄС і ЄАВТ (Ісландія, Норвегія і Швейцарія). А також, що тепер більш уважно будуть відслідковуватися ринки Центральної та Східної Європи. Тобто – і наш ринок. Адже якось треба хоча б частково, компенсувати європейське падіння продажів. Крім того, на відміну від країн ЄС, в Україні вільно можна продавати моделі з рівнем шкідливих викидів СО2 120 грам на кілометр, які в 1 січня 2020 році стали забороненими в Європі.

А ось «засилля» нових недорогих дизельних авто у нас більше не передбачається. За прогнозами IHS, після декількох років різкого зниження попиту на дизельні авто, пов’язаного з втратою довіри споживачів через дизельгейт, продажі дизелів в ЄС стабілізувалися. Та й самі дизельні автомобілі стали чистішими. Тому, на 2020 рік в IHS прогнозують, що частка ринку дизельних авто складе 31%. А це – всього на 1% нижче за показник 2019 року. Хоча, подальше майбутнє дизельної силової установки все одно залишається під питанням.

У глобальному плані в цьому році автомобільну галузь очікують ще більш важкі часи. Згідно з прогнозом VDA, світові поставки автомобілів скоротяться з 80,1 млн авто в 2019-му до 78,9 млн шт. в 2020-му. І, схоже, що це тільки початок.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти