Шахраї на дорогах: як ошукують українських водіїв

Багато хто чув або, гірше якщо, ставали жертвами підстав на дорогах. Там ситуація розвивається динамічно. А на парковках і під час заторів у шахраїв є час підготуватися. Будьте ж готові і ви. Попереджаємо вас, а значить, і озброюємо.

Парковка, двір, гараж …

Почнемо з капостей, які вам можуть зробити, поки автомобіль знаходиться на парковці. Не будемо обговорювати ситуації, в яких ви своїми діями провокуєте навіть добропорядних громадян на нанесення вам шкоди. Тобто не розглядаємо випадки, коли ви залишаєте свою машину на тротуарі, газоні, дитячому майданчику або загороджуєте виїзд іншим автомобілям. А також не «радуєте» жителів навколишніх будинків гучною музикою або світлом ксенону в вікна перших поверхів, передає Твоя МАШИНА з посиланням на autonews.ua.

Ні, ви порядна автомобіліст, який залишив свій транспортний засіб на деякий час на дозволеній, а то й платній парковці. Відразу хочемо відзначити, що в своєму дворі, де вашу машину знають і де ви її залишаєте щовечора, ймовірність якихось підстав дещо менше, ніж тоді, коли ви припаркувалися в незнайомому місці. Особливо якщо у ваших рухах при цьому видно поспіх. Ось тут, в розрахунку на те що жертва кудись спізнюється кримінальні елементи й активізуються.

Взагалі на парковці власника автомобіля можуть шантажувати або можливістю угону автомобіля, або неможливістю рушити, а також тим, що він завдав шкоди. Список таких капостей досить великий.

Можуть вивернути золотники з пари коліс і за допомогою записочки повідомити вас, що після переведення деякої суми грошей на такий-то номер телефону вам повідомлять, де вони лежать. Метод боротьби – возите з собою запасні золотники і ковпачок-ключик. Ну і компресор.

Та ж послідовність подій може бути із замком, замкненим на спиці легкосплавного диска. Ключик, мовляв, лежить там-то і там. Замкнули одне колесо – ставте запаску, два – гірше, доведеться різати. Але, як прийнято в системі безпеки Ізраїлю, – жодних переговорів з терористами.

Шантаж автовласника можливістю угону його автомобіля. Не йдіть на поводу у шахраїв. Викрасти можна будь-який автомобіль. І роблять це без попередження. До того ж, заплативши в такому випадку, ніякої гарантії збереження авто ви не отримаєте.

Крадіжка номерів майже втратила актуальність тому, що виготовити нові номери – недорого. Хоча все це нестрашно, крім випадків, коли до вас, наприклад, приїхали родичі з Білорусі. Або – з Німеччини! Їм треба берегти свої «таблички» як зіницю ока. Звичайно, в Німеччині не потерплять наші «броньовані» рамки з нержавіючої сталі, але прикріпити таблички хоча б наскрізними гвинтами з контргайками і напівкруглими капелюшками (типу меблевих гвинтів) дуже раджу.

Нещодавно з’явився новий метод «розводу»: водія шантажують тим, що він нібито покинув місце ДТП. Шахраїв можуть спровокувати пошкодження на кузові вашої машини. Якщо вони є, то не зволікайте з ремонтом. Що ж стосується «розводу», то – якщо точно впевнені, що не потрапляли в аварію, – можна сміливо їхати по своїх справах.

Одним з найнеприємніших «розводів» є наїзд на пішохода. Автомобіль потихеньку здає назад на парковці, а зловмисник ховається за кузовом сусіднього автомобіля і злегка вдаряє по задньому бамперу. Далі шахрай прикидається «футболістом» і переконливо корчиться від болю на землі. Як варіант, негідник робить вигляд, що автомобіль віддавив йому ногу заднім колесом. Методи боротьби – відео реєстратор, а якщо немає, то виклик поліції, якого «потерпілий», швидше за все, чекати не стане.

Зустрічаються випадки угонів на парковці. Поки господар, наприклад, очищає автомобіль від снігу, за кермо може прокрастися зловмисник, і – прощай авто. Такий же сценарій може розігратися біля гаража, поки господар замикає ворота. Так що виймайте ключ із замка запалювання і замикайте двері автомобіля кожен раз, залишаючи його. Навіть якщо це всього лише «на секунду».

Є і ще один схожий метод викрадення. Зловмиснику варто прив’язати ззаду до автомобіля порожні консервні банки, які при русі почнуть гуркотіти. Водій, почувши сторонні звуки після початку руху, вискочить подивитися, що гуркоче, не вийнявши ключ із замка запалювання. Тут і з’явиться можливість викрасти автомобіль, просто зайнявши місце за кермом. Порада: ні на мить не залишати авто з ключем у замку запалювання.

«Розводи» у заторах

Затор сам по собі дуже неприємний для автомобіліста. Особливо якщо часу в обріз. Зриваються заплановані справи. Середня витрата палива в таких умовах зростає. Все це погано впливає на водія. І тут в гру вступає кримінальний елемент. З пробки викрасти машину важко, а тому метою стають особисті речі водія. Причому під загрозою опиняються не лише дамська сумочка або барсетка, але і дорогий відеореєстратор, радар-детектор, а то і смартфон, закріплений в районі вітрового скла і панелі приладів. Усього-то й потрібно змусити власника покинути автомобіль на деякий час. А для цього існує декілька способів. Отже, автомобіль стоїть у заторі, і раптом…

Пробігає підліток вихлюпує вам на вітрове скло пакет, наприклад, кефіру. Ви в спробі наздогнати мерзотника залишаєте автомобіль, а сумку і улюблені гаджети потихеньку викрадає зловмисник.

Бережіть нерви. Краще в такій ситуації скористатися двірниками й омивачем вітрового скла. Така подія з імовірністю 100% підстава.

Пробираючись між автомобілями пішохід пробиває шину автомобіля. Колесо спускає, ви починаєте вирішувати проблему і, відвернувшись, не стежите за речами в салоні.

До кузова машини за допомогою звичайного магніту можуть причепити який-небудь згорток з вантажем. Під час руху він почне бити по кузову. Це ще один метод відволікання водія!

Крізь відчинене бокове скло спритний шахрай може витягнути сумку або смартфон. Ну а якщо ви пересуваєтеся кабріолетом зі складеним верхом, усі цінні речі потрібно прибирати в бардачок.

Варто відволіктись, і крізь відчинене вікно може проникнути рука, яка поцупить улюблений гаджет. Піди наздожени потім цього злодюжку…

Не можна втрачати пильність і на пішохідних переходах. Навіть якщо справа відбувається у тому ж заторі. Шахраї тут, як тут! Мовляв, збили, штовхнули автомобілем, в результаті чого з рук раптом випав і розбився ноутбук або планшет. Треба б відшкодувати збиток… Рекомендована модель поведінки водія проста: виконувати правила і користуватися відеореєстратором.

Інші спритники можуть зобразити, що автівка, що рухається зі швидкістю 5 км/год, завдала важкі травми.

А на закінчення хочемо дати просту й очевидну пораду. Не розслабляйтеся за кермом! Будьте уважні і зосереджені. Тоді ймовірність проблем з шахраями значно знизиться.

Розкажіть в коментарях, з якими «розводами» доводилося зустрічатися у вашій автомобільної практиці.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти