Юрист пояснив різницю між угоном та крадіжкою авто

Як правильно кваліфікувати дії особи: угон чи крадіжка, – вирішував Верховний Суд.

Згідно ч. 3 ст. 185 Кримінального кодексу України, крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому є кримінально караним діянням і за це передбачена кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі строком від 3 до 6 років.

Згідно ч. 2 ст. 289 КК України, незаконне заволодіння транспортним засобом, поєднане проникненням у приміщення чи інше сховище, або якщо таке завдало значної матеріальної шкоди передбачає кримінальну відповідальність у виді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років з можливою конфіскацією майна.

Природно, що обвинувачений, якщо вже так сталося, що його впіймали, хоче отримати мінімальне покарання. І питання кваліфікації його дій згідно кримінального закону, в такому разі має велике значення.

Як бачимо, нижня межа покарання за незаконне заволодіння транспортним засобом – 5 років позбавлення волі, тоді як за крадіжку – максимальне покарання – 6 років позбавлення волі.

Крім цього, важливим є те, якщо призначене судом покарання не перевищує 5 років позбавлення волі, для засудженого можливе звільнення від відбування покарання з випробуванням (більше знайоме як «умовний строк»).

Джерело АвтоЮрист
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти