Чому перегрівається гальмівна система в автомобілі

Будь-який автомобіль може радувати власника, якщо його вчасно та правильно обслуговувати.

Найважливішими в авто є системи рульового управління і гальмівна. Про останню ми й поговоримо. Коли водій натискає на педаль гальма, кінетична енергія самої машини перетікає в теплову енергію при терті гальмівних колодок і диска. Іноді ця енергія може досягати вбивчих для системи показників. Що робити в разі, якщо гальмівна система сильно перегрілася і чому це може відбуватися?

Особливості механізму. Наведемо цікавий факт – за допомогою тепла, яке виділяється в процесі гальмування автомобіля з 100 км/год до повної зупинки, можна довести до кипіння кілька літрів води буквально за лічені секунди. Якщо взяти для прикладу вантажівку в 38 тонн, яка гальмує з 90 км/год до повної зупинки, то цієї енергії вистачить на кипіння 53 літрів води. Така теплова енергія, яка розсіюється в повітрі, в процесі гальмування може розігріти диски і колодки до пристойної температури.

Багато автовласників, коли стикаються з вібрацією в кермі при натисканні на педаль гальма, відразу відправляють в сервіс. Там фахівці проводять балансування шин, проте вже через 10-20 км ситуація знову повторюється. Насправді, таке явище може бути викликано поганим поводженням з гальмівною системою, коли вона розігрівається до граничних температур.

Як правило, гальмівні диски виготовляються з сірого чавуну в парі з графітом – цей матеріал здатний витримувати високі температури до 550 градусів. Однак, на позначці 650 структура матеріалу починає видозмінюватися і він стає дуже твердим – НВ 800 при початковому НВ 220. Через це на поверхні гальмівного диска утворюється цементит. Він з’являється на тій площі, на якій розташована гальмівна колодка. Серед наслідків можна виділити нерівномірний знос диска.

Висновок. Гальмівна система, як і будь-який механізм в машині, може піддаватися перегріву. Як правило, це відбувається через неправильну експлуатацію з боку водія – різке прискорення і гальмування.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти