Водіям розповіли, які гальма кращі, дискові чи барабанні

Часто вид гальм залежить від сегмента: у дорогих моделях застосовуються дискові гальма, а бюджетних – барабанні. Які найкращі і чому, розповість «Твоя МАШИНА».

Різниця криється у формі деталі, яка обертається разом із колесом. На неї тиснуть колодки, тим самим здійснюючи гальмування. У барабанних гальм на ступиці є циліндр, який називається барабаном. Він обертається разом із нею, а зсередини до нього гідравліка притискає дві колодки.

Головний недолік барабанних гальм – це точність дозування зусилля. Якщо дискові механізми дозволяють філігранно дозувати уповільнення силою натискання на педаль, для барабанних гальм зусилля між початком гальмування і початком блокування коліс розподіляється менш рівномірно. Також мінусом є повільне охолодження гальмівного механізму.

З переваг варто відзначити те, що у колодок барабанних гальм більше поверхня взаємного торкання, тому ресурс у них помітно більше, ніж у дискових. Також робочі поверхні колодок та барабана захищені від бруду та пилу, що теж збільшує термін служби. Завдяки простоті конструкції барабанні гальма легкі в обслуговуванні.

У дискових гальм замість барабана встановлений плоский диск, який з обох боків стискається парою колодок. Механізм відкритий, диск має невелику металоємність, тому швидко розсіює тепло та не має проблем із охолодженням.

При цьому немає пружин та деталей, які повертають колодки у положення «розторможено». Колодки повертає на місце гумова манжета супорта. Зовні дискові гальма здаються простішими, але ремонтувати їх складніше, оскільки є деталі з високою точністю розмірів та вузли з мінімальними зазорами.

Якщо порівнювати барабанні та дискові гальма, то можна відзначити, що перші на відміну від других більш надійні та витривалі, але менш ефективні. Дискові гальма, у свою чергу, виділяються точним дозуванням зусилля та краще охолоджуються, проте бояться бруду. Якщо говорити про колодки, то в дискових гальмах їх міняти простіше, але робити це доведеться частіше, ніж у барабанних гальмах.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти