Водіям розповіли про особливості зимового водіння

Водіння автомобіля в зимовий період є досить складним завданням, особливо для недосвідчених водіїв. У зв’язку з цим пропонуємо ознайомитися з добіркою деяких порад, які допоможуть під час експлуатації авто взимку.

Зрушити з місця

Уникнути пробуксування на старті можна плавною роботою педалей. У момент змикання дисків зчеплення педаль акселератора варто трішки відпустити, а в особливо складних умовах рекомендується старт на другій передачі.

На автомобілях з автоматичними трансмісіями, а також на моделях із системою трекш-контролю завдання спрощується. Проте не варто тиснути на “газ” так само, як і влітку. З появою пробуксовки бортова електроніка “душить” двигун, примусово зменшуючи оберти.

Швидкість, дистанція та інтервал

Безпечну швидкість кожен водій визначає сам для себе, але є універсальна порада. Перед виїздом на дороги загального користування варто в безпечному місці кілька разів виконати екстрене гальмування – це допоможе зрозуміти, яким у цих дорожніх та погодних умовах буде гальмівний шлях та наскільки добре автомобіль зберігає траєкторію.

Не менш важливо підтримувати безпечну дистанцію. Взимку дистанція до попереду машини повинна в півтора-два рази перевищувати ту, з якою ви звикли їздити влітку, адже коефіцієнт зчеплення шин з дорогою менший, а гальмівний шлях – відповідно, більший.

Накату – ні!

Взимку категорично протипоказано рух накатом – тобто на нейтральній передачі, коли двигун та трансмісія роз’єднані. В екстреній ситуації (наприклад, при раптовій появі перешкоди), доведеться або гальмувати, що часто обертається заносом, або витрачати дорогоцінні частки секунди на включення передачі.

Гальмуй вдумливо

У зимовий період із педаллю гальма слід бути обережним: жодних різких натискань. Причому це правило однаково актуальне для автомобілів як із системою АБС, так і без неї.

Джерело tsn.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти