Українцям розповіли, як купити машину в Європі без розмитнення

Купуючи вживане авто за кордоном, машину потрібно перевіряти не менш ретельно, ніж в Україні.

Сам порядок дій при покупці авто за кордоном виглядає так:

Знайти автомобіль. Точніше потрібно підготувати з десяток варіантів, які доведеться фільтрувати вже за місцем. Намагайтеся створити максимально конкретний список машин-кандидатів, щоб мінімізувати переїзди та час перебування за кордоном. Шукати автомобіль можна на сайтах оголошень та європейських аукціонних майданчиках. Продавцем може бути як приватна особа, так і компанія – юрособа. Краще віддавати перевагу машинам з більш розвинених країн “старої” Європи, де автомобілі часто продають безпосередньо перші власники або після лізингу.

Поїхати за покупкою. Виїхати до Європи для власника українського біометричного паспорта зараз не проблема, але тут втручається фактор воєнного стану. Доведеться відправляти на вибір машини та переговори з продавцем чи досвідчену жінку, чи чоловіка, якому дозволено залишати Україну.

Огляд автомобілів. Краще заздалегідь скласти маршрут руху територією Євросоюзу, адже варіанти покупки можуть бути розташовані в різних містах. При оцінці кожного екземпляра більше уваги приділяйте слідам серйозного ДТП на кузові та стану двигуна, адже величезний пробіг на молодій машині за роками у Європі не рідкість. Якщо ходова частина автомобіля має серйозні налаштування – повний привід, регульований кліренс, активну підвіску – вони теж повинні бути в зоні вашої уваги, адже ремонт цих систем зазвичай дорогий. Після попереднього відбору слід діагностувати машину на СТО.

Документи. Насамперед потрібно заздалегідь підготувати доручення на ім’я того, хто буде власником машини. Також разом із машиною потрібно отримати її техпаспорт, довідки про зняття з обліку та техогляд, транзитні номери на певний термін, сертифікат відповідності зі специфікацією та експортну декларацію (конкретний перелік залежить від країни).

Гроші. Якщо ви купуватимете машину за готівку, везіть до Європи лише євро – з обміном доларів та гривень у Європі будуть проблеми.

Перетин кордону. Питання очікування в черзі упустимо, нагадаємо тільки, що ставати потрібно в чергу на червоний коридор. На період дії Закону №2142-IX частина митних операцій відпадає та деякі формальності залишаються. Краще заздалегідь (телефоном) замовити українському брокеру митну декларацію громадянина, її буде внесено до бази митниці до вашого прибуття на кордон і вам залишиться назвати на пункті пропуску її номер.

Оформлення в Україні. Маючи “закриту” митну декларацію, “посвідчення митниці” та документ про сертифікацію транспортного засобу на відповідність українським стандартам можна відправлятися до сервісного центру МВС. Тут з вас візьмуть так званий пенсійний збір – 3-5% вартості машини та трохи грошей за номери та техпаспорт.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти