Конфіскація авто у воєнний час: що потрібно знати водіям

У нинішній ситуації в МВС зобов’язані щокварталу подавати до територіального центру комплектування відомість про реєстрацію, перереєстрацію, переобладнання або зняття з обліку ТЗ, які знаходяться у власності підприємств та організацій та можуть бути передані на потреби ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.

Порядок відчуження (або мобілізації транспорту) регулює положення про військово-транспортний обов’язок, яке було затверджено Кабміном ще 28.12.2000 №1921.

Які автомобілі не можна вилучити на користь ЗСУ під час загальної мобілізації:

– машини дипломатичних та консульських представництв;

– машини представництв міжнародних та іноземних організацій;

– машини іноземців та людей без громадянства;

– машини державних банків;

– машини підприємств та організацій, які мають серйозне соціальне значення;

– машини підприємств та організацій, що виконують мобілізаційні завдання.

Як проходить процедура мобілізації транспорту

Спочатку кількість техніки під мобілізацію має визначити Кабінет міністрів України. Після цього обласні адміністрації ділять кількість машин між районами та містами обласного підпорядкування. Районні адміністрації за дорученням ТЦК ділять ліміти передачі авто між організаціями, підприємствами та фізособами.

Власники завжди мають право вибору, яке авто вони віддадуть на потреби ЗСУ, а яке залишать для господарських потреб. У цьому випадку варто пам’ятати, що мобілізація завжди відбувається через ТЦК. При передачі автомобіля відповідні співробітники повинні задокументувати стан автомобіля при передачі потреб ЗСУ

Як повернути мобілізоване авто?

У положенні про мобілізацію ТЗ значиться, що після закінчення воєнного стану та загальної мобілізації автомобілі підлягають демобілізації (поверненню господареві) і власник має право на компенсацію збитків. Для цього керівники підприємства або фізособи повинні звернутися до того територіального центру комплектування, в якому проходила мобілізація з відповідною заявою.

Як відмовитись від передачі авто на потреби ЗСУ?

Наразі відмовитися від примусової мобілізації автомобіля на потреби армії – неможливо. За порушення або неналежне виконання військово-транспортного обов’язку відповідно до закону, передбачено відповідальність для керівників підприємств та фізосіб.

Джерело toneto.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти