Водіям розповіли, як правильно вибрати акумулятор для автомобіля

Як поводитися при виборі акумуляторної батареї для автомобіля, якщо ви не є експертом в автоелектриці? Насправді це нескладно.

Найпростіший спосіб вибрати правильну для вашої машини акумуляторну батарею – під’їхати до магазину й попросити продавця про допомогу. Ці хлопці непогано накопичили знання, а тому легко визначають тип потрібної вам батареї, навіть не дивлячись під капот. А за невелику доплату ще й допоможуть із встановленням.

Втім, було б непогано розібратися в цьому питанні й самому – тим паче, що нічого складного тут немає. Та й продавці часто можуть підсунути вам те, що погано продається. Отже, пройдемося по основних пунктах і з’ясуємо, який акумулятор вибрати.

Маса, ємність та габарити

Підбір АКБ слід вести, відштовхуючись від її розміру. Намагайтеся взяти найбільшу з тих, що підходить під штатне місце у вашому автомобілі. Не вірте, що АКБ підвищеної ємності нібито постійно буде не дозаряджатися – це нісенітниця.

Вибираючи батарею з великою ємністю, переконайтеся, чи достатньо для неї довжини штатного майданчика. При спробі за будь-яку ціну встановити велику батарею на крайку акумуляторного майданчика, що виступає, АКБ може бути пошкоджена.

Важливий момент: якщо продавець пропонує на вибір кілька батарей, не соромтеся зважити кожну, після чого сміливо вибирайте найважчу. На жаль, низка торговців сьогодні пропонує батареї, в яких не вистачає позитивних та негативних пластин – заявлених характеристик такі батареї видати не в змозі.

Полярність

Майже всім рекомендуємо купувати батарею тієї ж полярності, що і штатна. Нагадуємо: якщо повернути батарею полюсними виводами до себе, а плюсовий вивод при цьому опиниться праворуч – батарея зворотної полярності. Такі АКБ застосовуються на більшості сучасних автомобілів. Якщо ж плюс зліва – це пряма полярність. За електричними параметрами батареї обох типів однакові, проте на практиці встановити батарею з «чужою» полярністю майже неможливо, оскільки банально не вистачає довжини штатних проводів.

«Національне» питання

Європейські та азійські батареї відрізняються розмірами та типом корпусу, а також струмовими виводами. Як правило, автомобільний акумулятор азійського виконання вище європейок тієї ж ємності. Тому деякі європейські АКБ можна поставити в автомобілі з Азії, але не навпаки. Корпус азійської батареї може виглядати як паралелепіпед, з якого по кутах виступають клеми. У європейських батарей завжди два круглі полюсні виводи, втоплені в нішах. З цієї точки зору недоліком азійських АКБ є велика ймовірність замикання виводів батареї при аварії.

Кріплення

На європейських машинах зазвичай застосовують нижнє кріплення батарей. Вони мають виступ на корпусі, за який чіпляється притискна планка. А у більшості азійських використовується «верхнє» кріплення – планку притягують дві шпильки, що йдуть від нижньої частини майданчика. В принципі, такою верхньою планкою зазвичай можна притягнути і європейську батарею, якщо вистачить різьблення на шпильках. А ось «азійку» без нижнього фланця у моторному відсіку європейської машини закріпити проблематично.

Ціна та економія

Підозріло низька вартість, як правило, говорить про те, що якийсь комерсант замовив десь партію батарей, не висуваючи вимог до їх реальних характеристик. На жаль, таким промислом не гребують і солідні заводи, вздовж конвеєрів яких розкладено пачки етикеток на будь-який смак. Тому радимо остерігатися невідомих брендів: перед покупкою завжди є сенс вивчити сайт конкретного виробника.

Якщо гроші дозволяють, то замість «звичайної» батареї можна придбати AGM. Її ціна майже вдвічі вища, але такі батареї не бояться частих глибоких розрядів. Саме вони використовуються на автомобілях з системами «Старт-Стоп». Зворотна ж заміна AGM на «звичайну» АКБ вкрай небажана.

Джерело avtomir.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти