Водіям назвали основні помилки, які категорично не можна робити на зимовій дорозі

Теоретично про правила зимового водіння знає практично кожен автомобіліст, але як доходить до практики, багато водіїв губляться на засніжених вулицях і допускають створення аварійних ситуацій і навіть ДТП. Окрім досвіду та швидкості прийняття рішень, зимова дорога також вимагає від водіїв певних теоретичних знань, як діяти у тій чи іншій ситуації.

Як показує практика, водії-початківці на дорогах майже не адаптують свій стиль водіння під дорожні умови, а також не стежать за базовими системами та пристроями в авто, які вимагають уваги в зимову пору року. Подібна “недбалість”, як правило, і призводить до сумних наслідків на дорогах.

Стан дороги і швидкість ніяк не пов’язані

Багато водіїв навіть після випадання снігу орієнтуються на прописані в правилах обмеження швидкості, хоча вони не завжди працюватимуть для конкретної ситуації. Так варто враховувати, що більшість загальних обмежень встановлюються виходячи із сухої не дуже спекотної та не дуже холодної погоди. Таким чином, під час снігу та ожеледиці варто не тільки дотримуватися встановлених обмежень швидкості, але й не бояться їхати повільніше за встановлені обмеження. Головне, щоб водій розумів, що він повністю зможе контролювати авто у будь-якій небезпечній ситуації.

Власники повнопривідних авто взимку дозволяють собі їздити набагато швидше і поводяться на дорозі самовпевненіше. Це також одна з поширених помилок. Попри те, що повнопривідні авто мають трохи кращі ходові характеристики на дорозі, у більшості небезпечних “зимових” інцидентів наявність у автомобіля з повним приводом не буде грати ніякої ролі.

Під час прогріву достатньо очистити лобове скло

Взимку водії стикаються з необхідністю очищати сніг та лід зі скла та кузова авто. Здебільшого водії постійно кудись поспішають, тому багато драйверів припиняють очищати автомобіль, як тільки через лобове скло можна хоч трохи розглянути дорогу перед собою. При цьому варто пам’ятати і про необхідність очищення бічних та заднього скла разом із зовнішніми дзеркалами.

Якщо автомобіль покритий товстим шаром снігу, то варто очистити дах автомобіля, тому що сніг може звалитися або вам же на капот, або під колеса інших водіїв, а іноді і просто на сусідні авто. У такому разі водієві, який полінувався очистити авто, загрожують серйозні проблеми.

На зиму в автомобілі не треба ніякі додаткові речі

Як правило, на зиму авто потрібно доукомплектувати цілим списком речей, який допоможе водієві та пасажирам пережити складну ситуацію десь посеред дороги. Цей список містить:

– невелика складана лопата;
– ланцюги проти ковзання;
– теплий одяг та взуття;
– їжа та вода.

Взимку не потрібно мити авто, тому що воно все одно забруднюється

Переважна більшість водіїв взимку можуть кілька місяців не відвідувати автомийку, оскільки авто буквально після виїзду з “лазневих” процедур одразу стає брудним. Водночас взимку миття автомобіля має особливе значення, тому що авто завозять на автомийку заради очищення від солі та реагентів, які налипають на машину з дороги. У випадку, якщо довгий час не мити авто взимку, то лакофарбове покриття може стати непридатним за кілька сезонів навіть на нових авто.

Проїзд через ще одну калюжу ніяк не нашкодить автомобілю

Взимку під колесами авто справді суцільна каша, але це не привід зайвий раз заїжджати в калюжі чи снігові кучугури. По-перше, у подібних перешкодах може бути бруд, дорожня сіль та реагенти, про які ми вже говорили вище. По-друге, з місця водія буває складно оцінити, що ховається на глибині калюжі або під купою снігу. Особливо небезпечні подібні місця можуть бути у воєнний час, де за купою снігу може ховатися шматок бетону чи арматури від блокпоста.

Також варто пам’ятати, що сніг яким ви з легкістю можете пройти – не означає, що по ньому так само легко можна проїхати. Особливо про цей факт варто пам’ятати власникам кросоверів, у яких повний привід в умовах реального бездоріжжя або високого снігу може не впоратися з перешкодою.

Джерело auto.bigmir.net
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти