Українцям розповіли, як діяти у випадку ДТП за кордоном

Моторне (транспортне) страхове бюро України наголошує на необхідності українським автовласникам мати міжнародний страховий сертифікат “Зелена карта”, якщо вони планують користуватися своїм транспортним засобом за кордоном. Окрім країн Європи, до системи “Зелена карта” входять Азербайджан, Туніс, Марокко, Туреччина та Іран.

У випадку ДТП за кордоном, якщо український водій постраждав, необхідно звернутися до страхової компанії, винуватця аварії. Не всі зарубіжні страхові компанії мають розгалужену мережу офісів, але багато з них приймають документи поштою або в електронному вигляді. Цю інформацію розміщено на веб-сайті МТСБУ.

Виплата страхового відшкодування здійснюється відповідно до законодавства про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності автовласників країни, де сталася ДТП. Якщо винуватець ДТП не має страхового поліса відповідальності, можна звернутися до бюро “Зелена карта” в країні, де зареєстрований транспортний засіб винуватця.

Ось кілька порад щодо дій у разі ДТП за кордоном:

1. Викликайте поліцію та, при необхідності, інші служби та не залишайте місце ДТП до їх прибуття.

2. Якщо це можливо, фотографуйте місце ДТП, пошкодження всіх транспортних засобів або майна, фіксуйте координати (геолокацію) або знімайте відео з місця події.

3. Записуйте дані інших учасників ДТП, такі як повне ім’я водія, дані водійського посвідчення, контактний телефон, назва страхової компанії та номер полісу. Також варто отримати інформацію про свідків та їх контактні дані.

4. Якщо це можливо, фотографуйте всі документи, що були оформлені на місці ДТП (довідка поліції, європротокол тощо).

5. Якщо ви вважаєте себе винуватцем ДТП, повідомте іншого учасника про ваш міжнародний страховий договір “Зелена карта”.

6. Якщо ви вважаєте себе потерпілим у ДТП, настоюйте, щоб винуватець надав копію свого страхового договору (або інформацію про нього) та повідомив свою страхову компанію про подію з місця ДТП.

7. Якщо ситуація очевидна, і ви вважаєте себе потерпілим, не надавайте нікому, окрім працівників поліції, копію вашого міжнародного страхового договору “Зелена карта”, щоб не стати жертвою шахрайства.

Незалежно від того, хто є винуватцем аварії, негайно повідомте свою страхову компанію, з якою уклали договір міжнародного страхування “Зелена карта”, про ДТП за допомогою будь-яких засобів зв’язку, затверджених страховиком.

Джерело Аmpercar
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти