Водіям розповіли, яка швидкість автомобіля найекономніша

Багато водіїв вважають, що більша швидкість призводить до збільшення витрати палива. Однак повільна їзда не завжди означає економію. Фактичні витрати палива залежать від режиму роботи двигуна.

Яка ж швидкість є найбільш економічною для автомобіля і як знизити витрати палива? В РБК-Україна розглянули це питання докладніше.

Економія палива в міських умовах

Варто розрізняти рух по міських вулицях та трасах. На міських ділянках водії часто натискують на газ та гальма, розганяються і гальмують, витрачаючи паливо у значній кількості.

Стандартні легкові автомобілі з атмосферними двигунами об’ємом 1,6 літра зазвичай споживають 10-11 літрів палива на 100 кілометрів у міських умовах. Але для тих, хто любить швидко рухатися по місту, ця цифра може зрости до 13-15 літрів. Хоча у багатьох автомобілів виробник вказує, що вони мають споживати лише 7-8 літрів на 100 кілометрів у місті.

Проте досягти таких показників можливо лише за певних умов. Потрібно розганятися до швидкості 50 км/год протягом 25 секунд, мінімізуючи навантаження на двигун. Однак такий режим їзди є досить не зручним. Тому є інший спосіб.

Після старту, досягнувши швидкості 50-60 км/год, варто переключатися на вищу передачу і рухатися в діапазоні від 45 до 80 км/год.

Якщо ваш автомобіль має механічну коробку передач, то ви можете включити вищу передачу, коли обороти двигуна досягнуть 1,5 тис. обертів. На цих оборотах сучасний двигун забезпечує до 80% своєї потужності та здатний підтримувати необхідну швидкість.

Економія палива на трасі

Під час руху по трасі поза містом основна кількість енергії витрачається на подолання опору повітря. Чим вища швидкість, тим більше енергії потрібно, оскільки опір повітря зростає пропорційно швидкості. Тому надмірно висока швидкість, навіть збільшення на 30 км/год, спричинить значне збільшення витрат палива – майже на третину.

Проте для економічної їзди поза містом необов’язково їхати дуже повільно – оптимальна швидкість становить 80-90 км/год. При такій швидкості оберти двигуна будуть становити 1200-1500 обертів, а витрати палива для автомобілів з об’ємом двигуна 1,6 літра знизяться до 6-7 літрів на 100 кілометрів.

Також можна економити паливо шляхом руху “накатом”, коли автомобіль може їхати без включення вищої передачі на спусках.

Крім того, рух по трасі зі швидкістю 80-90 км/год дозволяє проходити повороти без різких гальмувань і розгонів, що також сприяє економії палива.

Варто зауважити, що багато заміських трас розраховані на рух зі швидкістю 80-90 км/год. Дотримуючись такої швидкості, можна їздити на вищій передачі без постійного гальмування та розгону, що дозволяє значно економити паливо

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти