Коли поліція не може штрафувати водія за відмову від огляду: названо умову

Як відомо, в Україні суворо заборонено не тільки їзду за кермом у стані алкогольного або наркотичного сп’яніння, але також і відмову проходити перевірку на його наявність. Ст.130 КУпАП для обох випадків встановлює аналогічну відповідальність – 17 000 гривень штрафу і позбавлення прав на рік. Однак, як пояснили юристи, якщо ви відмовилися «дути в трубочку» на місці, це не означає, що поліція одразу ж може складати на вас протокол.

За законом, поліцейські повинні перевірити водія на стан сп’яніння за допомогою сертифікованого алкотестера «Драгер». Найчастіше його показники і беруться правоохоронцями до уваги під час ухвалення рішення про притягнення керманича до відповідальності. Відмова автомобіліста проходити процедуру в зв’язку з цим часто сприймається як категоричне небажання співпрацювати з органами і спроба уникнути відповідальності. Відповідно інспектори кваліфікують це як правопорушення і негайно приступають до оформлення матеріалів щодо «порушника».

Насправді ч.2 ст.266 КУпАП дає змогу водієві не проходити огляд на місці та вимагати проведення обстеження в медичному закладі. Зокрема керманич має право на подібний огляд, якщо вже пройшов перевірку на «Драгер» і не згоден з результатами тестування.

Поліція зобов’язана надати водієві право на проходження обстеження у медиків, включно зі здачею зразків слини, сечі та крові на лабораторний аналіз. Причому тестування має проводитися не пізніше двох годин з моменту зупинки транспортного засобу.

Таким чином, у поліції немає жодних підстав притягати водія до відповідальності за відмову від огляду, якщо він не захотів проходити перевірку алкотестером, але погодився на проведення кваліфікованого огляду у фахівців.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти