Що категорично заборонено робити водієві, якщо його автомобіль зупиняє поліція

Зупинка автомобіля поліцією є звичним явищем в Україні, хоча й має відбуватися лише за певних підстав. Юрист компанії «Приходько та партнери» Дмитро Зал при цьому пояснив, що є речі, які робити в такій ситуації категорично заборонено.

Читайте також:

Де водієві загрожує штраф 3000 гривень за їзду на автомобілі з порожнім баком

П’ять провокаційних запитань поліції, на які водіям краще не відповідати

Автомобілі яких кольорів найважче продати: простіше перефарбувати

За його словами, закон дає водієві право дізнатися про причину зупинки його транспортного засобу поліцією. Інспектор зобов’язаний її пояснити, але навіть якщо він це робити відмовляється і поводиться неприйнятно, юрист рекомендує зберігати холоднокровність і поводитися ввічливо. При цьому варто дати поліцейському зрозуміти, що ви свої права зневажати не дасте.

Зал категорично не рекомендує намагатися уникнути зупинки або, що ще гірше – тікати від поліції. Якщо правоохоронці відразу стали пред’являти до вас якісь вимоги, потрібно ввічливо попросити їх представитися, показати свої службові посвідчення, а також пояснити причину і підстави зупинки. За наявності такої можливості, розмову краще фіксувати на камеру.

Юрист підкреслює, що наявність необґрунтованих претензій або неадекватної поведінки з боку поліції не має бути приводом для емоцій і загострення конфлікту. Якщо відбувається щось подібне і ви не знаєте, як на це реагувати, краще звернутися зі скаргою на лінію «102», а надалі з’ясувати стосунки в адміністративному або судовому порядку.

Джерело РБК-Україна
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти