Поліція «причепилася» до тонування автомобіля: як діяти в такому разі

Час від часу поліція в Україні «кошмарить» водіїв тонованих автівок, звинувачуючи в порушенні правил тонування скла. Відносно автомобілістів можуть скласти протокол за ч. 1 ст. 121 КУпАП, виписавши штраф 340 гривень, а в разі повторного притягнення до відповідальності і зовсім позбутися прав на півроку або заарештувати на 10 діб. Юристи розповіли, як діяти в такій ситуації.

Читайте також:

Міняти права доведеться всім: який законопроєкт для українських водіїв готується в Раді

Угробите автомобіль: ТОП-механік вказав водіям на популярну помилку під час миття машини

В українських водіїв забирають машини через нові правила: хто під загрозою

Насамперед варто розуміти, що не будь-яке тонування вікон автомобіля заборонено в Україні. Законодавство дозволяє тонувати лобове скло, якщо рівень його світлопропускання становить не менше 75%. У випадку з іншими вікнами цей показник має становити 70%. Кожен випадок порушення цих вимог має фіксуватися за допомогою спеціального приладу тауметра. Поліцейські часто ігнорують цю вимогу і визначають рівень тонування «на око», що є порушенням і підставою для скасування подальших санкцій через суд.

ДСТУ 27902-883 вказує, що ступінь тонування вікон автомобіля має вимірюватися за допомогою сертифікованого Науково-технічною комісією з метрології та вимірювальної техніки тауметра. При цьому температура повітря має бути +20 ± 5 °С, а тиск – 80-106 кПа за відносної вологості повітря 60±20%.

Джерело Today.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти