Водієві прийшов чужий штраф ПДР: чому так відбувається і що буде, якщо його не платити

Українські водії все частіше стикаються з ситуаціями, коли їм надходять чужі штрафи за порушення ПДР. Найчастіше це відбувається, коли йдеться про перевищення швидкості, зафіксоване камерою автофіксації. Практика показує, що від таких проблем майже ніхто не застрахований. Але що робити в подібній ситуації і чи можна просто проігнорувати повідомлення?

Читайте також:

Дві найочевидніші ознаки того, що пора міняти автомобіль

Паркування автомобіля у дворі: за що можна отримати штраф

За словами експертів, найчастіше чужий штраф може прийти людині, яка раніше продала свою машину «за дорученням». Річ у тім, що юридично саме вони залишаються власниками автомобіля, а отже, всі претензії щодо порушень, оформлених в автоматичному порядку, надсилатимуть саме їм.

Щоб уникнути таких неприємностей, експерти рекомендують оформляти угоду купівлі-продажу офіційно через сервісні центри МВС. У крайньому разі можна скористатися послугою призначення «належного користувача», яка доступна на порталі «Дія». Щойно фактичний власник авто буде закріплений у базі даних за автомобілем, то претензії щодо порушення ПДР будуть адресуватися вже йому.

Якщо нічого подібного не зробити заздалегідь, то штрафи продовжать приходити юридичному власнику. Не платити їх не можна – в такому разі матеріали будуть передані до виконавчої служби, яка почне процедуру примусового стягнення заборгованості в двократному розмірі. Причому як забезпечувальний захід може бути накладено арешт на майно «боржника» і його банківські рахунки. Єдиним виходом із такої ситуації буде «явка з повинною», коли фактичний порушник добровільно з’явиться в поліцію і напише заяву, в якій попросить притягнути його до відповідальності замість вас. Але таке відбувається не часто.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти