Штраф можна не платити: чому заборонено карати водіїв за їзду на авто без реєстрації

Як відомо, згідно з вимогами чинного законодавства, при купівлі або ввезенні з-за кордону автомобіля власник зобов’язаний протягом 10 днів поставити його на облік у МВС. За їзду на машині без реєстрації можна отримати штраф. Але існують винятки. Один із них діє щодо українських водіїв просто зараз.

Читайте також:

Вікові ліміти для водіїв в Україні: кому заборонено сідати за кермо

Залишилося 20 днів: українським водіям загрожує новий штраф понад 3000 гривень

У кого з українців ТЦК заборонено забирати автомобілі на ЗСУ

Зокрема, постановами Кабінету міністрів №190 від 04.03.2022 і №1019 від 10.09.2022 термін дії реєстрації транспортних засобів з моменту запровадження в Україні воєнного стану автоматично продовжується. Цей правовий режим, як відомо, запровадить в Україні 24 лютого 2022 року у зв’язку з повномасштабним вторгненням РФ і діє донині. Таким чином, немає необхідності реєструвати або перереєстровувати транспортні засоби до кінця воєнного стану. У всякому разі водіїв не можна притягнути до відповідальності за відсутність реєстрації автомобіля.

Юристи зазначають, що поліцейські, незважаючи на чинні постанови уряду, все одно штрафують водіїв за їзду на машині без реєстрації, але такі рішення є неправомірними та легко оскаржуються в суді.

Водночас нормативні акти наказують власникам поставити машину на облік у 90-денний термін після закінчення воєнного стану.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти