Як дізнатися реальний пробіг автомобіля: вісім робочих способів

Під час купівлі вживаного автомобіля перше, на що звертають увагу досвідчені водії – пробіг. Він показує, наскільки активно і довго експлуатувалася машина раніше, з чого можна побічно зробити висновок про технічний стан транспортного засобу. У зв’язку з цим багато недобросовісних продавців нерідко вдаються до різного роду маніпуляцій, щоб приховати реальний пробіг автомобіля. Експерти видання «РБК-Україна» розкрили вісім робочих способів, як розпізнати обман.

Читайте також:

Шість фраз, які поставлять поліцейського на місце під час зупинки автомобіля

Оштрафують при першій же зупинці: водіям нагадали про популярне порушення ПДР

Коли потрібно міняти літні шини в автомобілі на зимові, щоб не потрапити в халепу

Насамперед варто розуміти, що в середньому автомобілі в Україні проїжджають на рік 15-25 тисяч кілометрів. Якщо, наприклад, виявиться, що десятирічне авто має пробіг 100 тисяч кілометрів і менше, то вже варто насторожитися. З’ясувати ж, що одометр автомобіля піддавався зовнішньому втручанню можна за іншими непрямими ознаками.

Робоче місце водія
Високий ступінь зносу, нетиповий для зазначеного продавцем пробігу може вказувати на нереальний пробіг. Заміна накладок педалей і чохла важеля КПП також повинні викликати підозри.

Шини
Заводський комплект шин зазвичай проходить 50 – 70 тисяч кілометрів. Якщо пробіг вказано менший, але на машині нові покришки, то варто задуматися. Також на шинах є зашифрований рік випуску.

Гальмівні диски
Заводські диски ходять в середньому по 80 – 100 тисяч кілометрів. Після 70 тисяч по краю них уже з’являється буртик заввишки 2,5 – 3,0 мм. Якщо на авто нові диски, а пробіг на порядок менший від зазначеного, значить щось тут не чисто.

Двигун
На автомобілях з пробігом менше 100 тисяч кілометрів не повинно бути бруду і сажі на двигуні та прилеглих деталях.

Інтер’єр
Потертості, подряпини і знос оббивки на автомобілі з пробігом менше 100 тисяч кілометрів також повинен викликати сумніви в правдивості показників одометра.

Електронна пам’ять (ЕБУ)
Досвідчені експерти знають, що показники одометра можна «відмотати», а ось пам’ять електронного блоку управління просто так не зітреш. Комплексна діагностика на СТО дасть змогу розпізнати втручання в систему.

Дилерська СТО
Якщо машина не надто стара можна звернутися в дилерський сервіс, де в базі даних зберігаються дані про справжній пробіг авто.

Спеціальні сайти
Маючи колишній реєстраційний номер або VIN-код, можна перевірити машину за спеціальними базами даних, де збирають відомості про всі авто, які ввозили в Україну або перереєстрували в країні.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти