Навіщо патрульні ставлять водієві дивні запитання після зупинки автомобіля

Зустріч із поліцією – не найприємніший процес для будь-якого водія, оскільки пов’язаний він, як правило, з підозрами в порушенні ПДР. При цьому іноді водіїв напружує дивна манера спілкування патрульних, які починають ставити запитання не у справі. Навіщо інспектори це роблять і як слід поводитися в подібній ситуації, пояснює «Твоя МАШИНА».

Читайте також:

Чхнув – отримай штраф 55 000 гривень: де хворим водіям не можна сідати за кермо

Що нізащо не можна міняти у своєму автомобілі: експерт дав відповідь

Які водії найчастіше потрапляють у ДТП і що на це впливає

Насамперед варто розуміти, що в Україні поліції заборонено просто так без причини зупиняти транспортний засіб. Усі підстави для подібного заходу перераховані в Законі «Про Нацполіцію». Майже завжди це так чи інакше пов’язано з підозрами в порушенні закону. При цьому правоохоронці зобов’язані одразу ж назвати причину зупинки і пред’явити докази вчинення водієм правопорушення.

Іноді поліцейські розуміють, що їхні підозри виявилися безпідставними, і починають ставити провокаційні запитання, на кшталт «Куди поспішаємо?», – якщо йдеться про перевищення швидкості або «Що святкуємо?», – якщо хочуть змусити водія зізнатися в нетверезому водінні. У деяких випадках інспектори просто тягнуть час, щоб знайти або навіть придумати якісь приводи для подальшого розгляду. Наприклад, відчути запах алкоголю або виявити ознаки технічної несправності автомобіля.

У будь-якому разі в таких ситуаціях не слід панікувати, водієві потрібно намагатися зберігати холоднокровність, відповідаючи на запитання спокійно і впевнено. Водночас у патрульного можна ввічливо поцікавитися, в чому причина подібних розпитувань і чи є у нього конкретні до вас претензії. Найімовірніше, після цього поліцейський зрозуміє, що він підійшов до межі, коли водія потрібно відпускати через брак підстав для притягнення до відповідальності.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти