Що важливіше в характеристиці авто – кінські сили або крутний момент двигуна

При описі технічних характеристик автомобіля часто крім кінських сил вказують і показник крутного моменту. У зв’язку з цим виникає питання, який із двох параметрів важливіше. «Твоя МАШИНА» допоможе розібратися в питанні.

Спочатку треба дати точні визначення. Кінські сили – це потужність силової установки. Фахівці вимірюють її не в л.с., а в кВт. Але у потужності є деякі нюанси, які описані нижче.

Крутний момент – це зусилля, з яким обертається вал силової установки. Він вимірюється в Нм, тобто 1 Нм потрібно для обертання жердини з прикріпленим до нього вантажем в 100 грам. Чим вище крутний момент, тим краще, але і тут є свої нюанси.

При обертанні педалей велосипеда доросла людина створює крутний момент в межах 130-150 Нм. Приблизно стільки ж створює двигун MPI в Skoda Fabia. Однак машина рухається набагато швидше велосипедиста. Справа в тому, що крім крутного моменту значення має також число оборотів в хвилину, яке пов’язано з потужністю двигуна. Велосипедист робить 30-40 об / хв, в той час як двигун MPI здійснює до 4 тисяч об / хв.

Звідси випливає наступний момент. Потужність, яка вказується при описі характеристик авто, не відповідає потужності самого двигуна. Вироблена потужність сильно змінюється відповідно до виробленими оборотами в хвилину. Наприклад, на піку двигун може видати 63 кВт, але при малій кількості оборотів (2,5-3 тис. Об / хв) потужність не перевищить 26-32 кВт. Також ці показники залежать від палива і моделі установки. Чим вище потужність агрегату на низьких оборотах, тим краще для машини в питанні її динаміки. Однак тим вище ціна і тим швидше знос.

Тому це має не таке велике значення, особливо для бюджетних моделей. По-справжньому важливі ці цифри тільки у випадку з гоночними автомобілями.

Джерело novate.ru
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти