Юрист нагадав водіям про ще один популярний штраф поліції

Водія можуть звинуватити за водіння в стані алкогольного сп’яніння, навіть якщо він не пив. Справа в тому, що відмова пройти тестування тягне за собою таку ж відповідальність, як за керування в стані алкогольного сп’яніння і загрожує штрафом у розмірі 17 000 гривень, передає « Твоя МАШИНА ».

Тому кожен автомобіліст повинен знати свої права і закон.

Підстави проведення огляду

Зазвичай на вміст алкоголю перевіряють тих водіїв, які викликають підозри у поліцейських. Головними ознаками є: запах алкоголю з рота, порушення координації рухів, порушення мови, виражене тремтіння пальців рук.

Перевірку на наявність алкоголю в організмі можуть провести або на місці за допомогою алкотестера, або в медичній установі. Також огляд може бути перенесений до закладу охорони здоров’я, якщо водій не згоден з результатами або відмовляється проходити огляд на місці.

Огляд на місці зупинки

Технічні засоби, за допомогою яких проводять огляд на місці, повинні мати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. Якщо таких документів з собою у поліцейського немає, то пристрій використовувати заборонено.

Перед проведенням огляду поліцейський повинен повідомити автомобіліста про записи процесу на відео. Співробітник повинен розповісти порядок проведення огляду та на вимогу водія надати сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку.

Якщо можливості записати процес на відео немає, то поруч повинні бути присутніми ще два співробітника.
Автомобіліст визнаний знаходяться в стані алкогольного сп’яніння, якщо показання алкотестера становить понад 0,2 проміле. При необхідності можна вимагати повторне вимірювання, так як тоді результати можуть стати зовсім іншими.

Якщо огляд буде проводитися в медустанові, то водій повинен бути доставлений туди протягом двох годин. Якщо огляд проведено пізніше, він буде недійсним.

Результати будуть вписані в акт огляду. Він складається з двох примірників: один залишається у поліцейського, а другий віддається водієві. Якщо акт не складений, то огляд є недійсним.

Огляд в медичному закладі

Огляд, проведений лікарем, включає в себе лабораторних досліджень вимірювальною технікою, яка має сертифікат відповідності та свідоцтво про повірку. Водій при бажанні може ознайомитися з цими документами. Якщо їх немає, то огляд проводитися не може.

Слід запам’ятати, що предметом дослідження в медичній установі можуть бути тільки слина, сеча та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Якщо неможливо взяти зазначені зразки біологічного середовища, то може використовуватися кров.

У медустанові можуть запропонувати пройти тест за допомогою алкотестера «Драгер» замість лабораторних досліджень, проте це є порушенням. Такий огляд буде вважатися недійсним.

Результати вносяться в акт медогляду, який показується автомобілісту в присутності поліцейського. Акт медичного огляду складається в одному примірнику і залишається в медустанові.
За актом огляду складається висновок у трьох примірниках: один залишається у співробітника поліції, другий видається водієві, і третій буде перебувати в медустанові.

Кожний випадок огляду на стан сп’яніння у закладі охорони здоров’я реєструється у відповідному журналі.

Висновки

Незалежно від того, де проводився огляд, водій має права вимагати виконання всіх етапів проведення огляду. Якщо хоча б одна вимога не буде виконана, висновки за результатами огляду на стан сп’яніння будуть недійсними.

Якщо справа дійшла до суду, то водій повинен акцентувати увагу на невиконанні вимог співробітниками поліції при проведенні огляду.

Джерело auto-portal.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти