Поліція готує альтернативу евакуаторам

Українцям готують альтернативу евакуаторам, які в столиці виявилися в центрі корупційного скандалу.

Поліцейські планують почати встановлювати блокіратори на колеса автомобілів, які порушили правила паркування. Це, на думку влади, відучить людей паркуватися під заборонними знаками і принесе чималий дохід від штрафів.

Державне інфраструктурне агентство України оголосило тендер на закупівлю 400 блокіраторів коліс, які згодом будуть передані Національній поліції. На ці цілі там планують витратити 600 000 гривен. Йдеться про металеві конструкції, які встановлюються на одне з коліс легкового автомобіля, роблячи неможливим його подальший рух.

Як пояснили в Управлінні патрульної поліції, якщо водій залишив свій автомобіль з порушенням ПДР, то, згідно з Кодексом про адміністративні правопорушення, транспортний засіб може бути тимчасово затриманий шляхом блокування.

У свою чергу, адвокат Вадим Володарський заявляє, що зараз, як і раніше, ймовірно, все буде залежати від ситуації і рішення конкретного патрульного. Справа в тому, що однією з підстав тимчасового затримання транспортного засобу є невідповідність технічним вимогам. Тому, як все це буде застосовуватися на дорогах, поки незрозуміло, а є ризик, що почнуть вішати їх направо і наліво.

Втім, ще за часів ДАІ такі пристрої викликали у більшості водіїв лише агресію, вони навіть об’єднувалися в групи і допомагали один одному самостійно демонтувати блокатори. З тих пір ситуація не особливо змінилася. Тому з точки зору логіки і дотримання прав в поліції все-таки повинен бути підзаконний акт, який буде обумовлювати законність даних дій, а також як бути, якщо з’явився власник транспортного засобу. В іншому випадку без такого документа політ фантазії поліцейських буде дуже великий.

Згідно з інформацією, розміщеною в системі моніторингу тендерних закупівель ProZorro, один блокіратор обійдеться платникам податків в 1,5 тис. грн. У той час як на ринку в роздрібному продажі вони коштують від 750 до 933 грн. При цьому, згідно з тендерною документацією, сподіватися, що нові блокатори будуть мати дистанційне керування для швидкого розблокування, годі й говорити. Це будуть чисто механічні пристрої, як і десять років тому. Тобто коли автомобіліст вийде на вулицю і виявить, що його машина заблокована, йому потрібно буде дзвонити в поліцію. А там вже зв’яжуться з інспектором, у якого є ключі від блокіратора. Втім, ще при ДАІ таку практику припинили і визнали незаконною. По-перше, як тоді відзначали правозахисники, через неможливість встановити вину саме водія в цьому правопорушенні. Адже той, хто був за кермом, і власник авто можуть бути різними людьми. Крім того, невідомо, з якої причини водій залишив авто – можливо, машина зламалася, людина відчула себе погано, тому зупинилася і пішла за ліками. Ну і наостанок, це порушує принцип презумпції невинності, яку встановлює суд.

Джерело auto-portal.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти