Українців “розводять” на штрафи за п’яну їзду: що потрібно знати, щоб не попастися

В Україні почастішали випадки, коли водіям можуть виписати штраф за їзду в нетверезому вигляді, навіть якщо вони не вживали алкоголь, повідомляє «Твоя МАШИНА» .

Щоб не потрапляти в такі ситуації, варто знати законодавство. Так, за водіння в стані алкогольного сп’яніння водієві загрожує штраф у розмірі 17 000 грн або позбавлення прав на 1 рік.

Огляд на наявність алкоголю в крові може проводитися в медустанові або в спеціально обладнаних пересувних пунктах (автомобілях). Проводити його може тільки лікар або фельдшер, що пройшов навчання.

Спочатку у водія попросять паспорт або інший документ, що засвідчує особу. Однак огляд проводиться навіть при відсутності документів, тоді в акт медичного огляду вносять дані про зовнішність водія і підтвердження, що дані про нього записані з його слів.

Обов’язково повинні взяти аналізи для лабораторних досліджень. Це можуть бути слина, сеча та змиви з поверхні губ, шкірного покриву обличчя і рук. Якщо взяти перераховані зразки немає можливості, то дозволяється брати кров. Якщо огляд проводиться в медичній установі, використовується також вимірювальна техніка.

Замість дослідження аналізів можуть запропонувати пройти огляд на алкотестери «Драгер». Однак погоджуватися на це не можна, так як це порушення. Результати такого огляду будуть вважатися недійсними.

За результатами досліджень становлять акт медогляду і висновок. Водієві результати досліджень повідомляють в присутності поліцейського. Акт складається в одному примірнику, який залишається в медичній установі. При цьому висновок складається в трьох примірниках: один отримує поліцейський, другий – водій, а третій залишається в медустанові.

Джерело apostrophe.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти