Чому в Європі вживані автомобілі дорожчають, а в Україні – ні

Через дефіцит нових автомобілів спостерігається підвищення цін на вживані екземпляри. Але ця тенденція помітніша в Європі та США, ніж в Україні.

Наприклад, у Німеччині за останній рік легкові автомобілі віком до 3 років та пробігом до 20 тисяч кілометрів подорожчали на 56 – 59% залежно від типу двигуна. У Польщі в листопаді зафіксовано рекордну середню ціну уживаного авто на позначці $5515. Це на 18% більше ніж рік тому. За прогнозами експертів, 2022 року ця тенденція збережеться.

В Україні ситуація така: 90% угод купівлі-продажу припадає саме на вживані авто, 40% з яких – вперше ввезені з-за кордону. Проте, якщо проаналізувати ціни в оголошеннях на найпопулярніші автомобілі в Україні, різкого підвищення цін не сталося.

Аналітики називають кілька причин того, що український авторинок поки не слідує світовим тенденціям:

Перша причина полягає в тому, що в Україну потрапило багато колишніх автомобілів на європейській реєстрації і дуже часто з ціною, нижчою за середню.

Автомобілі у віці до трьох років, які суттєво подорожчали в Євросоюзі через недоступність нових, в Україну не везуть через високу вартість, а середній вік ввезених машин становить 13 років.

Також в Україні ще є запас свіжих машин. Продають їх за старими цінами, оскільки покупці ще готові платити за них більше.

За прогнозами фахівців, зростання вартості на 15-20% спостерігатиметься поступово протягом першого півріччя 2022 року, пропорційно до подорожчання цих моделей у країнах Євросоюзу.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти