Водіям розповіли про ще один штраф у 17 000 грн: що потрібно знати

Ще 2 серпня 2021 року у м. Городок поліцейські зупинили автомобіль Рено Трафік, за кермом якого був водій із очевидними ознаками алкогольного сп’яніння. Це підтвердив і прилад Драгер, він показав 2,44 проміле. Водночас у салоні їхав власник авто. Щодо нього правоохоронці склали протокол про адміністративне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 130 КУпАП – передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває у стані алкогольного сп’яніння.

У суді власник автомобіля розповів, що того дня він випив, тому коли зустрів друга, якому напередодні дав свій автомобіль для поїздки на рибалку, попросив підвезти додому. Він не сказав, що вживав алкоголь, а видимих ​​ознак сп’яніння в нього не було.

Городоцький районний суд визнав власника автомобіля винним в інкримінованому адмінправопорушенні, оштрафував його на 17 000 гривень та на 1 рік позбавив права керувати транспортними засобами.

Захисник власника авто оскаржив ухвалу в апеляційному суді, просив її скасувати, а провадження у справі закрити у зв’язку з відсутністю складу адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП.

Апеляційний суд зазначив, що правоохоронці проводили огляд на стан сп’яніння водія, оскільки від нього було чутно запах алкоголю і він мав нечітку вимову. Це, разом із результатом алкотестера у 2,44 проміле алкоголю (у більш ніж 12 разів вище за норму), на переконання Хмельницького апеляційного суду (ХАС), вказує на очевидність для оточення ознак сп’яніння. Апеляційний погодився з висновками місцевого суду про доведеність провини власника у передачі управління автомобілем особі, яка перебуває у стані алкогольного сп’яніння, та з призначеним штрафом у сумі 17 000 гривень.

Але апеляційну скаргу захисника ХАС задовольнив частково: змінив постанову, яка оскаржується, виключивши з неї застосування до правопорушника стягнення у вигляді позбавлення права керування транспортними засобами строком на 1 рік.

Джерело sud.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти