В Україні автомобільний газ подорожчає через політичну напруженість

Експерти кажуть, що у березні можливі перебої з постачанням автогазу. Відповідно, паливо подорожчає.

За 20 днів лютого було імпортовано 71,2 тис. т, що на 2,53 тис. т, або на 4% більше, ніж за аналогічний період січня. Більшість поставок здійснюється із Казахстану. Тенгізшеврійл вивантажив 25,2 тис. т за звітний період. Іншим виробникам російські регулятори не узгоджують транзитні маршрути.

Також великим постачальником є ​​Росія. За звітний період відвантаження виробників РФ в Україну зросли на 3,3 тис. т, до 23,4 тис. т. Найбільший обсяг припадає на «Лукойл», який активізував постачання після труднощів із рухомим складом. У лютому планується розвантаження всього обсягу (близько 13,5 тис. т). Також збільшила постачання «Роснафти», але темпи все одно не дотягують до планових.

Постачання спотових обсягів із РФ за звітний період склали 8,7 тис. т, що на 1,5 тис. більше, ніж у січні. Найбільшим спотовим постачальником у лютому став сургутський ЗСК «Газпрому». 21 лютого стало відомо, що «Газпромтранс» призупиняє прийом заявок на постачання ЗВГ у залізничних цистернах на станції «Укрзалізниці» через загострення політичної ситуації. У зв’язку з цим “Газпром” призупинив прийом заявок на сургутський ресурс на березень. При цьому лютневі постачання будуть у повному обсязі.

У РФ значно зросли терміни доставки вантажів залізницею. Якщо раніше до кордону вигони йшли за 2-3 дні, то зараз потрібний тиждень. Крім автогазу, це відноситься і до світлих нафтопродуктів.

Складно торкнулися і «Білоруснафта», тому до кінця цього тижня відвантажень не буде. Причиною збоїв став зрив термінів постачання ШФЛ на завод. Також сказано, що нічого критичного немає – такі збої трапляються регулярно.

Проблеми з постачанням не повинні спричинити в Україні дефіцит автогазу. Проте ціни помітно зростуть. Зараз ринок перебуває у балансі та проблем не прогнозується.

Джерело auto.24tv.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти