Поліція «шиє» порушення ПДР на блокпосту: водіям пояснили, чи це законно

В умовах воєнного стану в Україні співробітники поліції можуть нести службу на блокпостах, де здійснюють контрольно-пропускний режим. Однак деякі інспектори нерідко використовують це положення для складання протоколів про порушення правил дорожнього руху, не пов’язані з військовою безпекою. Юристи розповіли, наскільки це є законним.

Зупинка транспортного засобу поліцією у звичайному режимі регулюється статтею 35 ЗУ «Про Національну поліцію», де є вичерпний перелік із 11 підстав для цього. Найчастіше в таких випадках йдеться про порушення ПДР або обґрунтовану підозру у порушенні закону. У разі роботи блокпоста ці підстави не потрібні. Але й вимоги до поліцейських тут інші.

Зокрема, вони можуть перевіряти у водія та його пасажирів лише документи, що підтверджують особу, а також документи на машину та вантаж. Однак часто буває так, що патрульні виходять за рамки своїх повноважень у конкретний момент і починають вимагати від водія показати посвідчення водія, страховий поліс, вогнегасник, аптечку, звинувачують у невикористанні ременів безпеки або аварійної сигналізації тощо.

Юристи наголошують — поліція не має права виявляти порушення правил дорожнього руху на блокпостах, а також складати протоколи про порушення у таких випадках. Це є порушення прав людини на свободу пересування, захищене Конституцією України. Зупинка на блокпості повинна бути обґрунтована і проводитись виключно на користь національної безпеки, а не для виявлення адміністративних порушень. Будь-яка адміністративна справа стосовно водія, складена на блокпосту за порушення правил дорожнього руху, є неправомірною і може бути оскаржена в суді. Штрафи, виписані тут, підлягають скасуванню.

Джерело Дорожній адвокат
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти