Автоперевізники поставили ультиматум владі – погрожують страйком

Представники автомобільних перевізників України закликають владу вирішити низку системних проблем у галузі: нелегальні перевезення, відсутність регулювання ринку таксі, відшкодування вартості перевезень пільговиків, проблему дозволів на вантажні автоперевезення.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Про це заявили представники галузевих об’єднань: Федерація роботодавців транспорту України (ФРТУ), Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України, Профспілка працівників автомобільного транспорту та дорожнього господарства, Профспілка таксистів України, “Український транспортний союз” та “Українська таксомоторна асоціація” під час онлайн-конференції в понеділок.

За їхніми словами, в разі відсутності дій, спрямованих на вирішення проблемних питань галузі, автотранспортні підприємства готові провести загальнодержавний страйк.

Обговорити проблеми автотранспортної галузі українські автоперевізники мають намір під час Всеукраїнського форуму автомобілістів, який планується провести 8 жовтня 2020 року за участю профільних міністерств і народних депутатів.

“Більше ніж три місяці були заборонені перевезення, через що пасажиропотік значно впав. Ми зверталися до уряду з проханням підтримати нашу галузь, але так і не дочекалися конкретних кроків… Також відсутня компенсація за здійснення перевезень пільгових категорій громадян”, – заявив під час конференції голова ФРТУ Орест Климпуш.

Він також наголосив, що в Україні знову склалася “критична ситуація із забезпеченням дозволів на перевезення до інших країн”.

За словами президента Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України Леоніда Костюченка (екс-міністр інфраструктури України в 1999-2001 рр.), уже 15-20 жовтня спливає термін польських дозволів на вантажні перевезення.

“За дев’ять місяців не було проведено переговорів із країнами, які нас цікавлять. Тільки Угорщина нещодавно дала 900 дозволів”, – заявив він.

Костюченко також зазначив, що галузь планує запропонувати державі ввести систему квотування дозволів на перевезення з метою забезпечити прозорість їх розподілу.

За словами голови профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України Володимира Вакуленка, тіньовий обсяг нелегальних перевезень становить майже 40 млрд грн на рік з урахуванням перевезень таксі, а бюджет недоотримує майже 15 млрд грн.

“Невирішені проблеми розглядатимуть на загальнодержавній нараді. За ці роки ми вже наслухалися обіцянок. У нас залишилося тільки одне – проведення загальнодержавного страйку, якщо після наради не буде руху за вирішенням наболілих питань”, – наголосив він.

Голова громадської організації “Українська таксомоторна асоціація” Андрій Антонюк, у свою чергу, зауважив, що в Україні гостро стоїть питання роботи іноземних компаній на ринку таксі.

“Нині написали законопроект під нелегальних перевізників: щоб іноземні компанії не платили податків в Україні й не несли відповідальності перед пасажирами і водіями, які не зможуть звернутися до українських судів для захисту своїх прав”, – наголосив Антонюк

За його словами, це не зробить ринок таксомоторних перевезень в Україні більш безпечним.

Представники автодорожньої галузі також зазначають, що в Україні відсутнє нормативне врегулювання впровадження європейських норм допуску до ринку, кредитні програми для поповнення транспортного парку, а питання врегулювання оплати за перевезення пільгових категорій громадян вирішується надто повільно.

Окрім того, автотранспортники наполягають на запровадженні єдиного підходу до оподаткування транспортних перевезень.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти