Перевірка водіїв на алкогольне сп’яніння в Україні може стати регулярною

Перевірка водіїв на алкогольне сп’яніння в Україні може стати регулярною і раптовою. Про це заявив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, попутно прокоментувавши тепер уже колишнього заступника міністра Стратегічних галузей промисловості Віталія Немилостивого, який вчора був спійманий нетверезим за кермом і чинив опір поліції.

Заступник міністра, якого до сьогодні мало хто знав, написав заяву про звільнення за власним бажанням. Ну, звичайно, умовно за власним. Але саме він став останньою «краплею» для розгляду депутатами ВР законопроекту № 2695. Він передбачає надання законних прав патрульним раптово зупиняти автомобілі для тесту на алкоголь (зараз, за ​​законом, так чинити не можна без обґрунтованої причини зупинки).

У документі говориться, що проведення таких профілактичних заходів може здійснюватися в нічний час, з 22.00 до 8.00, а також у святкові, вихідні дні та протягом наступного дня після них. Також в закон додається, що під час проведення такого огляду поліцейський не просто застосовує технічні засоби, а й засоби відеозапису, а в разі неможливості застосування таких засобів огляд проводиться в присутності двох свідків. Матеріали ж відеозапису обов’язково будуть долучатися до протоколу про адміністративне правопорушення та розглядатися в суді.

Крім того, законопроект посилює ряд норм, що стосуються взагалі порушень правил дорожнього руху. Наприклад, зараз порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження, карається штрафом від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ, 17 гривень). Пропонується розмір штрафу збільшити – від 3000 НМДГ до 5000 НМДГ (тобто від 51 до 85 тисяч гривень, а не від 3400 до 8500 гривень як зараз).

Ті ж дії, вчинені в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння пропонується карати вже не штрафом, а позбавленням волі на строк до 3 років (з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк від 3 до 5 років). Зараз кримінальна відповідальність загрожує тільки якщо в аварії загинули люди, а не постраждали через п’яного водія.

Читайте також: В Україні влаштували масові облави на “євробляхерів”: штрафи виписують на місці

Джерело topgir.com.ua
Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти