На українські дороги повернулася популярна “автопідстава”: як не потрапити на гачок шахраїв

Зловмисники постійно винаходять нові способи обману чесних українців, які стосуються не лише продажу вживаних автомобілів, але й залучення дорогих машин. Науковець Антон Сененко поділився на своїй сторінці в Facebook свідченням про таку шахрайську схему, яку він став свідком на дорозі.

Шахраї винаймають дорогі і потужні автомобілі, зокрема класичні моделі, такі як Mercedes 500, BMW, Porsche, або будь-які інші автомобілі, що викликають захоплення у більшості людей. Зазвичай вони працюють у парі з ще одним авто.

Під час руху по дорозі з кількома смугами, шахраї активно розшуковують потенційних жертв. Вони віддають перевагу автомобілям з бюджетними марками та з одним водієм, щоб уникнути свідків. Це також сприяє психологічному тиску на водія і дозволяє злочинцям краще контролювати ситуацію.

“Жертву стежать і оцінюють протягом деякого часу, спостерігаючи за її поведінкою на дорозі, зокрема за її навичками водіння, невпевненістю і відсутністю відеореєстратора. Крім того, знаки “У” або “70” на задньому склі авто – це ще один сигнал для зловмисників”, – пояснює Сененко.

Потім вони просто чекають на сприятливу ситуацію: наприклад, коли жертва рухається у крайньому лівому ряду, а поруч їде вантажівка або фургон, за яким шахраї приховуються у першому ряду.

“В цей момент спільник зловмисників наздоганяє жертву і вимагає блиманням дальнього світла фар звільнити третю смугу для проїзду. Жертва, виходячи з ПДР і правил ввічливості, починає перестраюватись, вважаючи, що третя смуга вільна перед фурою або бусом”, – розповідає Сененко.

Тим часом автомобіль зловмисників швидко прискорюється, імітуючи перебування у “сліпій зоні” жертви, і кидає у машину жертви предмет, що імітує звук зіткнення.

“Водій-жертва, відчуваючи себе винним за небезпечний маневр, рухається до узбіччя. Шахраї, увічливо (часто вони одягнені в дорогі костюми і виглядають солідно), але наполегливо пропонують вирішити питання на місці, оскільки їхня машина дорога, а страховка не покриє всі збитки, і пошкодження великі”, – розповідає науковець. Він додає, що пошкодження на автомобілі жертви будуть нанесені заздалегідь. Також автомобіль жертви не залишиться без подряпин – їх нанесуть спільники, поки “винуватець” буде розглядати дорогий автомобіль.

Сененко також надає пораду щодо поведінки в такій ситуації. Він радить залишатися спокійним і впевненим, уважно слухати співрозмовників, не панікувати і викликати поліцію. Варто уникати спокуси “заплатити тут і зараз”, чого саме чекають зловмисники.

“Вони не збираються звертатися до поліції або страхових компаній. Важливо пам’ятати: нормальні шахраї не стануть фізично вам шкодити. Вони можуть загрожувати, лякати і психологічно тиснути на вас. Але вони чітко розуміють, де проходить межа, за якою настають серйозні кримінальні наслідки. Тому залишайтесь у своєму автомобілі за будь-яких обставин, запирайте його зсередини і терміново викликайте поліцію”, – підкреслює Сененко. Він також рекомендує знімати всю ситуацію на відео за допомогою мобільного телефону.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти