Чому користуватися «водійськими окулярами» шкідливо для здоров’я

Не варто вірити усьому, що говорять в рекламі сонцезахисних окулярів. Красиві кольори лінз, що вважаються в народі корисними для очей, можуть зіграти з вашим зором злий жарт.

Середньостатистичний автовласник, як правило, впевнений, що класичні «водійські окуляри» обов’язково повинні мати лінзи жовтого або оранжевого кольору. Численні Інтернет-сайти хором запевняють нас, що саме завдяки жовтим «скельцям» світло зустрічних фар менше сліпить вночі, а в світлу пору доби предмети через такі лінзи чіткіші та контрастніші.

Наскільки об’єктивне таке уявлення – питання досить спірне.

Зате будь-який лікар-офтальмолог абсолютно точно скаже вам, що жовтий колір лінз збуджує нервову систему і підвищує очний тиск. Хірургам, наприклад, такі окуляри категорично протипоказані. А водієві, від дій якого залежать життя сотень людей навколо, – чомусь рекомендовані.

Насправді саме поняття «водійські окуляри» – не більше ніж маркетинговий трюк. Бувають сонцезахисні окуляри, які або корисні, або шкідливі. Найкращі для очей – лінзи сірого, коричневого, зеленого і чорного відтінків. Такі окуляри затримують максимальну кількість світла.

Найбільш шкідливий колір лінз сонцезахисних окулярів – синій. Він не затримує ультрафіолету (UV), створюючи ілюзію затемнення.

Не менш підступні окуляри з нерівномірним затемненням лінз, коли наприклад, верхня частина скла темніше нижньої. Недовга прогулянка в них зір не підпортить, але водіння протягом декількох годин може призвести до сильного виснаження очей.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти