Навіщо деякі автомобілісти додають в бак марганцівку, і які можуть бути наслідки

В мережі є безліч «народних» способів і рекомендацій різного ступеня корисності і правдоподібності. Так, наприклад, є досить широка категорія досвідчених автомобілістів, які стверджують, що є сенс додавати в бензобак свого автомобіля марганцівку. Саме час розібратися з тим, навіщо вони дають подібні поради і що буде насправді.

В автомобільному середовищі навколо марганцівки існує чимало міфів і помилок, з яких ростуть досить сумнівні рекомендації. За великим рахунком всі міфи про марганцівці в паливному баку можна поділити на дві категорії: позитивні помилки і негативні помилки. І ті, й інші однаково шкідливі і на практиці нічого спільного з дійсністю не мають. У чому ж суть описуваної проблеми?

Негативні міфи про перманганат калію в паливному баку зводяться до того, що він нібито може стати причиною детонації палива через початок хімічної реакції даного елемента з бензином. Автори цього міфу стверджують, що кількість тепла, що виділяється марганцівкою в цей момент, цілком достатня для того, щоб спровокувати вибух бензобака або принаймні вибух в циліндрі двигуна, що стане причиною поломки останнього.

Позитивні міфи про марганцівку в свою чергу зводяться до того, що додавання її в бензобак (нібито) призводить до підвищення потужності двигуна за рахунок виділення все того ж додаткового тепла, яке стає надлишковою енергією. Нібито марганцівка підсилює реакцію горіння, що протікає в циліндрі, а разом з нею підвищує і віддачу мотора.

Все це має дуже мало спільного з дійсністю. Марганцівка не здатна спровокувати вибух бензобака точно також, як не здатна підвищити віддачу двигуна. Хоча б тому, що її кристали чи потраплять в циліндр, а якщо і потраплять, то швидше за все стануть причиною його поломки в середньостроковій перспективі. Однак, куди ймовірніше те, що кристали цієї речовини просто заб’ють собою паливний фільтр в результаті чого автомобіль просто заглохне.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти