Як просто і швидко перевірити амортизатори автомобіля

Багато автомобілістів чули про найстаріший, по-справжньому «дідівський» спосіб перевірки ступеня зношеності амортизаторів автомобіля за допомогою розгойдування. Суть його гранично проста: розгойдуємо кузов автомобіля і відпускаємо, якщо він не зупиняється на третій качок, то з амортизаторами є проблеми і вони потребують ремонту або заміни. Проблема в тому, що з цим способом не все так гладко. Зате є інший, більш дієвий.

Ключова проблема способу з розгойдуванням полягає в тому, що він не дуже добре працював уже 20-25 років тому. Більше того, дана методика з самого початку підходила далеко не для всіх моделей автомобілів, як імпортних, так і вітчизняних. Сьогодні цим способом і зовсім краще не користуватися, адже нічого корисного дізнатися з його допомогою вже не вийде. Амортизатори, як і вся система підвіски, вже зовсім не ті.

Нині для перевірки амортизаторів автомобіля слід використовувати іншу методику. Для початку машина ставиться на домкрат. Лізти під автомобіль потреби немає. Після підняття машини відкриваємо капот, попередньо озброївшись відповідним шестигранним ключем. В підкапотному просторі необхідно відшукати гайку штока амортизатора. Вона-то нас і цікавить.

Згадана гайка відкручується, в результаті чого повинен звільнитися шток амортизатора, після чого він повинен почати легко рухатися вгору і вниз. Варто зазначити, що за час експлуатації метал міг трохи закиснути, тому (можливо) на початку перевірки доведеться докласти певних фізичних зусиль. Як тільки рухи штока стануть вільними, необхідно несильно штовхнути деталь вниз і відпустити.

Отже, якщо шток буде провалюватися глибше під власною вагою, то амортизатори «втомилися» і прийшов час їх замінити.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти