Сучасні методи діагностики автомобілів: як за допомогою датчиків та програмного забезпечення виявляються поломки?

Комп’ютерна діагностика дає можливість швидко встановити причину несправності автомобіля та швидко перейти до ремонту чи заміни пошкодженого вузла.

Обладнання для комп’ютерної діагностики автомобіля

В сервісних центрах та автомайстернях використовують наступні види діагностичних приладів:

  1. Сканер. Прилад підключається до автомобіля через діагностичний роз’єм. Сканер дає можливість отримувати інформацію про стан електронних систем автомобіля. До прикладу, через нього можна отримувати дані від блоку управління двигуном. Якщо майстер під час діагностики введе запитання «кут випередження запалення», сканер виведе на табло значення. Однак показник може не відповідати дійсності через помилки у роботі блоку управління двигуном. Для перевірки даних необхідно проводити комплексну діагностику суміжних систем. Сканери можуть використовуватися для перевірки окремих марок, або ж всіх автомобілів.
  2. Мотор-тестер. Датчик використовують для вимірювання параметрів різних вузлів двигуна, системи запалення та елементів блоку управління двигуном. До них можна віднести напругу, струми, а також осцилограми різних електричних сигналів, у тому числі системи запалювання. Окрім того, можна оцінити баланс циліндрів, стан механічної частини та ін. На відміну від сканера, який знімає показники з внутрішніх датчиків автомобіля, мотор-тестер вимірює реальні параметри.
  3. Газоаналізатор. Якісний і кількісний склад вихлопних газів може стати джерелом додаткової інформації про стан автомобіля. Газоаналізатори розпізнають всі види вихлопних газів (СО, СН, О2, СО2, NOx) в певних діапазонах. За результатами вимірювання можна обчислити коефіцієнт лямбда для різних видів палива. Газоаналізатори використовують для діагностики двигуна, радіаторів, системи впорскування палива та газоустановки.

Додаткове обладнання

В деяких випадках комп’ютерна діагностика не дає можливості точно встановити причину несправності автомобіля. Тому автосервіс Hunters Garage використовує додаткове обладнання для пошуку пошкоджених вузлів:

  • паливний манометр;
  • тестер витоків;
  • ендоскоп;
  • технічний стетоскоп.

Після проведення комплексної діагностики майстер зможе оцінити стан вузлів, знайти пошкоджені деталі та провести ремонт.

Порядок проведення діагностики

Для початку необхідно переконатися в наявності несправності. Для цього потрібно перевірити сигнальну лампу, яка загоряється у разі виникнення неполадок у системі. Якщо вона не сигналізує про наявність пошкоджень, до блоку управління двигуном підключають сканер. У разі необхідності параметри роботи вузлів виводять на монітор комп’ютера для діагностики. Після цього автомайстер проводить огляд несправної запчастини. Деколи проблеми з двигуном можуть бути викликані порушенням цілісності суміжних систем. Для проведення ремонту буде достатньо замінити комплектуючі (фільтри, свічки, високовольтні дроти) і перевірити роботу системи.

Не пропустіть

Цей веб-сайт використовує файли cookie щоб вам було зручно користуватися сайтом. Прийняти